Hirdetés

Tényleg többet lógnak az iskolából az internethasználó kamaszok?



|

Érdekes összefüggésekre mutatott rá egy friss, 14 és 16 év közötti diákokkal készített kutatás.

Hirdetés

Ha nem vagyunk online, kis híján nem is létezünk, így annyira nem meglepő, hogy a fiatalok is egyre korábban csatlakoznak az internethasználók köréhez. Természetesen temérdek érvet lehetne sorakoztatni, hogy miért hasznos vagy éppen káros a jelenség. Egy nemrégiben készített kutatás most éppen a negatív oldalra pakolt rá egy lapáttal.

Egy finn kutatócsoport által vezetett vizsgálat rámutatott, hogy azok a fiatalok, akik túl sok időt töltenek az interneten, nagyobb valószínűséggel hiányoznak az iskolából betegség vagy lógás miatt - írja a The Guardian hírportál.

A kutatásban több mint 86 ezer 14 és 16 év közötti diák vett részt, akiket átfogóan kérdeztek, ezzel felmérve mindennapjaikat, párhuzamba állítva internetezési szokásaikkal. A mérés során olyan életmódbeli tényezőket vettek számításba mint a családi, baráti kapcsolatok és a tanulás elhanyagolása, a szorongás, illetve az evés vagy alvás elmulasztása az internetezés következtében.

Hirdetés

Az eredmények alapján a túlzott mennyiségű online időtöltés összefüggésbe hozható volt a lógással. Egészen pontosan 38 százalékkal nagyobb eséllyel kerülték el az iskolát a szélsőséges netezők, míg betegség miatt 24 százalékkal nőtt a hiányzások kockázata.

A kutatás továbbá felhívta a figyelmet, hogy azok a kamaszok, akik gyakran azt érezték, hogy meg tudják osztani problémás ügyeket szüleikkel, 59 százalékkal kisebb valószínűséggel lógtak, továbbá a betegségek miatti hiányzások kockázata is 39 százalékkal csökkent.

A felmérésből az is kiderült, hogy a lányokra jellemzőbb a túlzásba vitt internetezés, ugyanakkor a megfelelő mennyiségű alvás és testmozgás minden esetben pozitív hatással bír, ezáltal csökkentheti a hiányzások számát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.