Hirdetés

Tényleg törölhetik a TikTokot a Play Áruházból és az App Store-ból?



|

Az illetékes amerikai hatóság egyik képviselője arra sürgeti a Google-t és az Apple-t, hogy szabaduljanak meg az adatvédelmi kockázatot rejtő TikToktól.

Hirdetés

A kínai ByteDance és az Egyesült Államok kormánya között néhány éve robbant ki az első nagy botrány, amikor is az amerikai felhasználók adatait féltő Trump-kabinet megpróbálta rákényszeríteni az üzemeltetőt a helyi üzletágának eladására.

Az ingatlanmágnásból lett államfőt váltó Biden-adminisztráció ugyan jogi okokból már nem erőltette tovább a tervet,  nemrég viszont ismét nagy figyelmet kaptak a közösségi oldallal kapcsolatos aggályok, miután a BuzzFeed lehozott egy cikket, amely belsős forrásokra hivatkozva állította, hogy a ByteDance pekingi munkatársai "mindent látnak" az amerikai felhasználókról.

Hirdetés

A cég erre bejelentette, hogy az amerikai tulajdonú Oracle Cloud felhőszolgáltatásra költözteti az USA-hoz köthető adatokat, ám a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) egyik biztosát még ezzel sem sikerült meggyőznie. A 6 tagú testület republikánus tagja, a virginiai Brendan Carr ugyanis nemrég levélben szólította fel a Google-t és az Apple-t, hogy töröljék a TikTokot az alkalmazásboltjaikból.

A BuzzFeed jelentésére hivatkozó Carr szerint a TikTok videós appnak álcázza magát, miközben "érzékeny adatok tömkelegét" gyűjti, amelyhez Pekingben is hozzáférnek.

"A birtokában lévő kiterjedt adatok és Peking látszólag ellenőrizetlen hozzáférése miatt egyértelmű, hogy a TikTok elfogadhatatlan nemzetbiztonsági kockázatot jelent."

- írta a biztos, aki úgy véli, hogy a rövid videókra építő alkalmazás valójában egy kifinomult megfigyelési eszköz, amely mindent begyűjt a keresési előzményektől a lenyomott gombokon át a biometrikus azonosítókig, köztük a felhasználók arcával és hangjával. Carr személyesen a Google és az Apple vezérigazgatóinak címezte a törlési kérelmet, akiknek július 8-ig adott határidőt az indoklásra, ha nem értenek egyet az indítvánnyal.

Fontos tehát megjegyezni, hogy az FCC, mint testület nem kötelezte a TikTok eltávolítására az Apple-t, mivel itt a politikus saját akciójáról van szó. Ennélfogva szinte teljesen kizárt, hogy a levél nyomán eltűnik az alkalmazás a Play Áruházból és az App Store-ból. A TikTok mindenesetre már reagált az ügyre, a The Washington Posthoz eljuttatott közleményében hangsúlyozva, hogy továbbra is készek együttműködni az aggályok eloszlatásában, s egyúttal felidézve, hogy már 100%-ban az Oracle Cloud bonyolítja a platform amerikai adatforgalmát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.