Hirdetés

Két éve repül az űr-Tesla, vajon hol jár most?



|

Előre kiszámolták, szóval napra pontosan tudjuk a helyzetét... hacsak nem rabolták el közben az idegenek, akik most a vezetőülésben ülő tesztbábut próbálják hiábavalóan faggatni.

Hirdetés

Emlékeztek, amikor Elon Musk azt az őrültséget csinálta? Na jó, így kicsit információhiányos a kérdés, hiszen Elon Musk egy rakás őrültséget csinál szinte havonta. Szóval pontosítsunk, emlékeztek még, amikor Elon Musk és csapata sikeresen elindított egy SpaceX Falcon Heavy rakétát az űrbe, amely teszt-rakományként magával vitt, majd az űrben pályára állított egy Tesla Roadstert? Nos, a jelek szerint a járgány még mindig robog a világ legszélesebb országútján.

Hirdetés

Persze az apró űrjárművé változott bordó Tesla és a benne ülő, Starman névre keresztelt tesztbábu már túl apró pont a feketeségben ahhoz, hogy hagyományos földi teleszkópokkal el lehessen csípni, viszont az indulási pályája alapján elvileg semmi nem akadályozhatja abban, hogy szabadon keringjen, hiszen nem veszélyeztetik más bolygók vagy egyéb előre látható objektumok. Szóval ha minden igaz, a 2018. február 6-án kilőtt Tesla már két éve repked, miközben a bekapcsolt autós hifin David Bowie Space Oddity és Is There Life On Mars című dalai szólnak (bár ez utóbbi már bizonyára nem igaz, hiszen az akkuk gyorsan lemerültek, és az autót nem szerelték fel a töltésre alkalmas napelemekkel).

A két év alatt megtett utat és a további pályát Where Is Starman weboldalon lehet megtekinteni, Ben Pearson programozó ugyanis grafikus formában képezte le az adatokat, és azt is megtudhatjuk, hol jár(hat) most a bábu és autója. Ha tényleg semmi nem térítette el az útjáról, akkor 1,6 millárd kilométer megtétele után valamivel a Mars pályáján túl van éppen, és már második kanyarját teszi a Nap körül. Mivel a Föld pályáját nem mindig úgy metszi a járgány, hogy a bolygónk is épp a közelében tartózkodik, az előzetes számítások szerint 2091-ben lesz újra látható közelségben. Akkorra lehet, hogy már olyan űrhajót is összerak a Musk-művek, amivel haza is lehet hozni...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.