Hirdetés

Van, ahol ninja-robotok figyelnek a koronavírusos betegekre



|

Világszerte problémát jelent a COVID-19 terjedését kezelni képes egészségügyi személyzet száma és terhelhetősége. De nem Thaiföldön.

Hirdetés

A mostani hír megírásakor közel 384 ezernél tartott a világszerte koronavírussal fertőzöttek száma, és egyelőre globális szinten semmi jele annak, hogy lassulna a járvány terjedésének üteme. Az egészségügy egyik legnagyobb problémája most az, hogy kezelni tudják az egyre nagyobb tömegben kórházba kerülő fertőzötteket, egész egyszerűen azért, mert az orvosok és ápolók száma véges, és persze az energiájuk sem határtalan, néha pihenniük is kell.

Hirdetés

Thaiföldön, bár jelenleg még viszonylag visszafogott a fertőzöttek száma, de már igyekeztek felkészülni arra, hogy az ápolásra szorultakat minél hatékonyabban kezelni és monitorozni tudják az állapotukat. A munkába állított új kollégák feketén csillognak, kerekeken gurulnak, és nem is emberek.

Az ország több kórházában működő "ninja robotok" nevüket a fekete ruhás harcosok rajzfilmekben látható ábrázolásához hasonló megjelenésük miatt kapták, de félni nem kell tőlük (ezt egyébként a "fejükön" elhelyezett hatalmas szemek is segítik). Ezek a gépek olyan repetitív, részletes szakértelmet nem igénylő, de emberek számára valóban időrabló funkciókban állnak rendelkezésre, mint a betegek folyamatos hőmérőzése, vérnyomásmérés, gyógyszerek és segédeszközök szállítása, valamint az étel- és italhordás.

Ezáltal az orvosok ideje is felszabadul, hogy komplexebb feladatokat tudjanak végezni, és a nővérek, ápolók is egy kis lélegzethez jutnak a napi munkájuk közben - ráadásul ez a lépés csökkenti azon szükséges napi esetek számát is, amikor a fertőzöttekkel személyes kontaktusba kell kerülni.

A "ninja-robotokat" eredetileg stroke-on átesett betegek állapotának folyamatos monitorozására fejlesztették ki, de könnyen át tudták őket állítani a koronavírus-gyanúval bekerülő, vagy a COVID-19 vírussal már fertőzött páciensek ellátására, a szükséges módosításokat a Bangkok-i Chulalongkorn Egyetem mérnök-tanulói végezték. A robotok elülső részén olyan kijelző is található, amelyen át a beteg videóhívást tud kezdeményezni az orvosok felé.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.