Hirdetés

Bajban a TikTok, és a felhasználói is



|

Egyszerre érkezett hír egy komoly biztonsági sebezhetőségről a népszerű videós alkalmazással kapcsolatban, valamint arról, hogy a jelenlegi tulajdonos elég rázós feltételekkel adhatja el valakinek az egészet.

Hirdetés

A TikTok egy érdekes kis alkalmazás, lehet imádni, értetlenkedni rajta, és hihetetlen intenzitással gyűlölni, de az tény, hogy viszonylag gyorsan vált közönségkedvenccé. A korábban Musical.ly néven működő, majd karrierjét egy felvásárlás után TikTok néven folytató appra először a legfiatalabb internet- és kütyühasználó generáció pörgött rá, elsődleges funkciója ugyanis az volt, hogy meglévő zenék lejátszása közben lehetett ezekre videós formában viccesen tátogni vagy egyéb furcsaságokat végrehajtani. Mára azonban a TikTok kicsit olyasmi lett, mint amit annak idején a Vine csinált, rövid vicces videók tárházává változott, ami még jobban felsrófolta a népszerűségét.

Hirdetés

Viszont ahogy mostanában minden közösségi jellegű szolgáltatás esetében, így itt is előjött egy csomó botrányszagú biztonsági probléma. Már több helyen folynak vizsgálatok az egykori és jelenlegi tulajdonosokkal kapcsolatban, amiért kifogásolhatóan kezelték a felhasználók (köztük nagy arányban kiskorúak) személyes adatait. A jogi procedúrák és egyéb eljárások mellett nemrég például az amerikai hadsereg összes tagjának és minden állami alkalmazottnak megtiltották az app használatát.

Hackereknek belépni szabad

A legújabb biztonsági hírnek sem lehet túlzottan örülni, mivel a Checkpoint Securities nemrég felfedezte, hogy nagyjából egy hónapon keresztül egy méretes biztonsági rés tátongott a szolgáltatáson. Ennek kihasználásával elég volt, ha támadók egyetlen speciális szöveges üzenetet küldtek egy felhasználónak, és ezzel máris átvehették az irányítást az illető fiókja fölött. Az így megszerzett jogosultságokkal többek között lehetőség nyílt arra, hogy töröljenek meglévő videókat, vagy feltöltsenek a felhasználó nevében olyanokat, amelyekhez az illetőnek nincs is köze (sőt akár nem is tud róluk). Emellett a rejtett videókat is publikussá lehetett tenni, valamint az összes személyes információt nyilvánosságra tudták hozni.

Luke Deshotels, a TikTok biztonsági csapatának tagja hivatalos közleményben ismerte el a hibát, de rögtön hozzátette, hogy adataik szerint nem élt vissza senki ezzel, és azóta a problémát kijavították.

Eladó, kiadó most az appom

Egyre biztosabbak eközben azok a híresztelések, miszerint a TikTok üzemeltetője, a kínai ByteDance már inkább megszabadulna az édes tehertől, és eladásra kínálja az appot. A pekingi székhelyű cég egyelőre hivatalosan nem erősítette meg ezt a hírt, de bennfentesek szerint inkább eladná az egyre inkább kolonccá váló alkalmazást, hogy egyéb üzleti tevékenységeit megóvja a várható botrányoktól. Állítólag akár 10 milliárd dollárt is kérhetnek, ami a TikTok népszerűségét ismerve elvileg nem is olyan elszállt összeg.

Viszont tény, hogy minél később sikerül nyélbe ütni az üzletet, annál kevésbé tartható a magas eladási ár. Egyrészt a sokasodó botrányok nem tesznek jót az "áru" megítélésének, másrészt pedig, mivel a ByteDance kínai vállalat, a világ egyre több részén számít rizikósnak üzletelni velük. Ugyan jelenleg viszonylag enyhébb szelek fújnak az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban, de a hivatalos meghatározás még mindig az, hogy a Kínában működő vállalatokkal óvatosan kell bánni, többek között a (továbbra sem bizonyított) vádak miatt, miszerint az általuk kezelt adatokat készségesen továbbítják az ország kormányának is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.