Hirdetés

A Reddit vezére szerint a TikTok egy parazita



|

A kínai közösségi oldallal kapcsolatban egyre többen fejezik ki rosszallásukat, a személyes adatok kezelése mellett az is sokakat zavar, hogy főként kiskorúak használják.

Hirdetés

Azzal, hogy a Facebook és a hasonló közösségi oldalak generációja helyett a legfiatalabbak már új szolgáltatásokat keresnek, "mert a Facebookon a szüleik és a tanáraik vannak", több új app előtt áll lehetőség arra, hogy számukra a legfontosabbá váljon. A kínai TikTok egyszerű vicceskedésnek indult, de napról napra népszerűbb - viszont kérdőjelek vannak vele kapcsolatban bőven. Meg persze vádak és olyan megjegyzések, amelyek szintén befolyásolják a közhangulatot.

Hirdetés

A kezdetekben Musical.ly néven indult szolgáltatás annyit tudott, hogy a felhasználók különféle zenei alapokra viccesen táncikáljanak és tátogjanak, majd mindezt megosszák a világgal, de miután a Bytedance nevű cég beolvasztotta saját korábbi appjába, a TikTok már videós, könnyed formában kommunikáló, egyre általánosabb közösségi szolgáltatássá válik, főként a legfiatalabbak körében. Pont ezért, mivel a felhasználók nagy része nem éppen az internetezés összes veszélyével tisztában lévő, mindentudó profi, világszerte fokozott figyelem irányul arra, hogyan kezeli a cég a személyes adatokat, és milyen megtévesztő, vagy kihasználható lehetőségeket kínál.

A Bytedance ellen több vizsgálat is folyik például azért, mert korábban (egyes esetekben még a Musical.ly idején) hanyag adatkezelési gyakorlatuk miatt kiskorúak személyes információit szerezhették meg illetéktelenek, de akár az is előfordulhatott, hogy gyanútlan tiniket zaklatók megtévesztő fiókokkal és álszemélyiségekkel érhessék el. Az pedig szintén nem használ a TikTok renoméjának, hogy manapság az amerikai-kínai kereskedelmi csatározás fényében minden kínai céggel kapcsolatban felmerül az a gyanú, miszerint a felhasználók adatait és tevékenységét titokban kínai kormányszervekhez továbbítja.

Most a Reddit egyik alapítója és vezérigazgatója, Steve Huffman fogalmazott meg egy éles kritikát egy panelbeszélgetés során, amikor szóba került a TikTok. Huffman úgy fogalmazott, hogy még sosem látott ennyire parazitikus alkalmazást, amely "folyamatosan hallgatózik, figyel az ujjlenyomatunktól az utolsó mondatainkig mindent, amit teszünk". Azzal zárta a gondolatmenetet, hogy őt aztán senki és semmi nem vehetné rá arra, hogy telepítse az appot a telefonjára, és akinek csak lehet, folyamatosan azt tanácsolja, "ő se telepítse azt a kémszoftvert".

Persze sok más kínai céghez hasonlóan a TikTokkal kapcsolatban sem került elő bizonyíthatóan és egyértelműen semmilyen kémkedési tevékenység, és a vállalat máris kiadott egy közleményt, amely szerint a mostani vádak az eddigiekhez hasonlóan teljesen alaptalanok. Az viszont mondjuk nem sokat segít, hogy az amerikai kormány egyeztetési meghívását folyamatosan elutasítják azzal, hogy ugyan minden szinten együttműködnek a vizsgálatokkal, de jelenleg nem tudnak olyan képviselőket találni, akik személyesen is el tudnának menni egy meghallgatásra.

A TikTokkal kapcsolatban egyébként épp a napokban beszélgettünk a Millásreggeli műsorában, az adást itt lehet meghallgatni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.