Hirdetés

Tiltólistára került az iPhone az orosz kormányzatban



|

A jövőre esedékes elnökválasztáshoz közeledve nemzetbiztonsági kockázatként azonosították az Apple telefonjait.

Hirdetés

Az elmúlt hónapok során több nyugati ország is betiltotta a TikTok alkalmazást a kormányzati eszközökön, arra hivatkozva, hogy a kínai kormány kémkedésre használhatja a szorosan ellenőrzött közösségi oldalt. Ezúttal pedig Oroszország határozott egy hasonló lépésről, ám ezúttal nem a TikTok, hanem az iPhone került célkeresztbe.

A Reuters legalábbis a Kommersant című helyi lapra hivatkozva azt állítja, hogy az orosz kormányzat tagjainak már csak néhány napjuk maradt arra, hogy megszabaduljanak a nemzetbiztonsági kockázatként azonosított almás mobiljuktól.

Hirdetés

A hírügynökség úgy tudja, hogy erről egy nemrég tartott szemináriumon tájékoztatták az érintetteket, akikkel közölték, hogy dobják ki, vagy adják a gyerekeiknek az iPhone-jukat. A döntés oka a jövőre esedékes elnökválasztásba való, esetleges beavatkozási kísérletek megelőzése, a készülékek cseréjét pedig legkésőbb április 1-ig kell végrehajtani.

Dimitrj Peszkov, a Kreml szóvivője nem erősítette meg a jelentést, de úgy nyilatkozott, hogy az okostelefonokat eleve nem szabadna hivatalos munkára használni, mivel azok "meglehetősen átlátható mechanizmusokkal rendelkeznek", legyen szó akár androidos, akár iOS-es mobilról. Ezzel szemben a Kommerszant és a Reuters jelentése szerint az állam új okostelefonokat ad az iPhone-juktól megválni kényszerülő munkatársaknak.

Az viszont nem biztos, hogy minden egyes kormányzati iPhone a kukában, vagy gyerekek játékszereként végzi, a beszámoló alapján ugyanis meglehet, hogy csupán a belpolitikai feladatokat ellátó kollégákat kötelezik váltásra. Akárhogy is legyen, ez már nem az első alkalom, hogy az orosz kormány nemzetbiztonsági kockázatot lát az amerikai tech cégekben, 2021-ben például az állami kommunikációs hatóságot (Roszkomnadzor) vetették be, hogy eltávolíttassanak egy ellenzéki alkalmazást a Google Play Áruházból és az App Store-ból.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.