Hirdetés

Tim Cook sosem csinálna terméket az Apple vásárlóiból



|

Az Apple első embere a Facebook-botránnyal kapcsolatban elmondta, hogy nem termékként tekintenek a felhasználóikra.

Hirdetés

A Facebooknak mostanában nem csak az eddigi legnagyobb botránya miatt kell aggódnia, hanem más kellemetlen ügyek miatt is. Az utóbbi időben mindenki a Facebook adatkezelésére és biztonsági módszereire figyel, még az Apple ügyvezetője, Tim Cook is. 

Hirdetés

Az Apple első emberétől egy interjúban legutóbb azt kérdezték, hogy mit tenne Mark Zuckerberg helyében? Tim Cook azt mondta, hogy ő sosem kerülne ilyen helyzetbe. Később hozzátette, hogy az Apple egy tonna pénzt kereshetne, ha a felhasználóit termékként kezelné. Úgy döntöttek azonban, hogy ilyet nem tesznek. 

Ha eltekintünk attól, hogy milyen véleménybefolyásoló hatása van a Facebooknak (és, hogy ez az amerikai választások végkimenetelét hogyan és kiknek a javára befolyásolta), illetve attól, hogy egy közösségi oldal alapvetően erre való-e vagy sem; akkor elmondhatjuk, hogy a "vég" akkor kezdődött el, amikor a Facebook tőzsdére ment, a részvényesek pedig egyre több és jobb eredményt kezdtek elvárni a cégtől. Sokak szerint ekkor már biztos volt, hogy a felhasználói adatok segítségével érne el egyre nagyobb reklámbevételeket az óriás. 

Az Apple jelenlegi működése és stratégiája miatt a cégnek nincs szüksége arra, hogy a felhasználók adataival kereskedjen. A Facebook és a Google nincs ilyen kiváltságos helyzetben (hiszen a szolgáltatásokat alapvetően ingyen kapjuk), ezért elkerülhetetlenül is oda jutottunk, hogy részben-egészben mi vagyunk a termékek. 

Tim Cook mondandójának a lényege az, hogy az Apple azért olyan cég most, amilyen, mert úgy döntött, hogy ilyenné válik. Vagyis a Facebook és a hasonló cipőben járó vállalatok csak magukat hibáztathatják. Nem túl nagy meglepetésre Tim Cook is szükségesnek látja a közösségi hálózatok szabályozását, és úgy véli, hogy a mostani botránynak elkerülhetetlenül is ez lehet a vége. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.