Hirdetés

Tessék odafigyelni, még mindig robbannak a mobilok



|

Nem, most kifejezetten nem a Samsungra fókuszálunk, a közelmúlt összes esete más gyártók készülékeivel történt. De vajon miért? Összeszedjük az elméleteket.

Hirdetés

Ha a "robbanós mobil" kifejezért használjuk, sajnos még mindig sokan gondolják úgy, hogy ez a Samsung Note 7-re értendő jelző, ezért minden más telefon biztonságosnak tekinthető. Pedig a közelmúltban történt különféle esetekben ugyanúgy szerepelt HTC és Lenovo, de még iPhone is. Gyorsan felsorolunk néhány ilyen "nagy durranást", aztán pedig elmélyedünk abban, mi is okozhatja az ilyen veszélyes meghibásodásokat.

Hirdetés

A legutóbbi ilyen eset Delhiben történt június 21-én, amikor egy Nidhi Kapoor nevű fiatal hölgy kezében durrant szét az idén januárban vásárolt, addig hibátlan HTC 10 készülék. Az áldozat nem telefonált, csupán fogta a mobilt, a baleset teljesen váratlanul történt. A sürgős orvosi ellátás miatt nem történt nagyobb baj (így is nyolc napon túl gyógyuló sebesüléseket szerzett a kezén és megsérült a szeme is), de ha épp a fülénél tartja a készüléket, ki tudja, mi lett volna a végeredmény. Érdekes módon a gyártó az eset után csupán a készülék IMEI számát kérte el, de azóta sem reagált semmit.

Szintén Indiából érkezett egy tweet június 23-án, amelyen egy Lenovo K4 Note deformálódott darabjai látszanak. A tulajdonos az asztali számítógépe mellett tartotta a mobilt, ami egy pillanat alatt felrobbant, majd lángolni kezdett. Itt egyébként a Lenovo példás gyorsasággal reagált a történtekre, és vizsgálni kezdte a kérdéses szériát.

A harmadik példáért Ausztráliába látogatunk, ahol tavasszal történt baleset egy iPhone 6 Plus készülékkel. A mobilt épp a szervizbe vitte be a tulajdonosa azért, hogy a törött kijelzőt kicseréltesse. Az üzlet biztonsági kameráinak felvételén is látható, hogy amikor az alkalmazott leszedi a védőtokot, majd megnyomja a kijelzőt, a repedésen át sűrű füst tör elő. A poroltóval "kezelt" készüléket szétszedve látható, hogy belül teljesen szétégett.

Miért robbannak a mobilok?

Száz százalékosan biztos válasz persze nincs, legalábbis hivatalosan. Értelemszerűen a gyártók igyekeznek házon belül megoldani az ilyen jellegű eseteket, és szoftveres patchekkel, visszahívással, csereprogrammal, ingyenes átvizsgálással elejét venni a botránynak. Épp ezért csak félhivatalos teóriákkal lehet dobálózni, de egy dolog biztos: a mobil továbbra is lehet "veszélyes üzem", ezért bár persze nem szabad tőle a kelleténél jobban félni, de érdemes figyelni az előjelekre.

Túlhevülés

Értelemszerűen ez a legfontosabb ok, ami ellen mi magunk is védekezhetünk. Egyrészt ugyebár nyár van, egy csomóan kint felejtik a telefont a napon, vagy akár az autó szélvédője mögött. GPS-ként használva akár órákat is tölthet egy készülék a szélvédőre biggyesztett bölcsőben, ráadásul sokan közben tölteni is próbálják, ami önmagában is melegedéssel jár.

Személyes tapasztalat, de a Samsung (valószínűleg az elmúlt időszak rossz tapasztalatai miatt) igyekszik saját oldaláról megelőzni a baleseteket: a legutóbbi frissítés óta a Galaxy S7 készülékem leállítja a töltést, ha azt érzékeli, hogy a megszokottnál erősebben melegszik a telefon. Ezt egyébként felugró ablakban is jelzi.

A piaci versenyben a vékonyságukkal is hódító mobilok sajnos egyre kisebb helyre préselik be az akkumulátorokat (ilyesmi okozta egyébként az ominózus Note 7 baleseteket). Bár próbálkoznak sokan mindenféle hőcsöves, a melegedést a telefon egymástól távoli pontjaira elvezető megoldásokkal, a tény ettől még tény marad: a túlhevülő akku akár robbanhat is, szóval az első számú szabály: vigyázzunk a melegedéssel.

Pára

A fenti példák közül az iPhone-os esetet okozhatta léldául a készülékházba jutott víz is. Alapvetően a mobilok nem vízállóak, néhány csúcsmodell kivételével (és itt sem árt jó előre megnézni, hogy milyen IP szabvány érvényes, mert lehet, hogy csak korlátozottan cseppálló a vízállónak hirdetett eszköz). Ha pedig a burkolat megsérül, akár egy hajszálnyi repedés erejéig is, máris szabad az út a vízpára előtt a telefon belsejébe.

Itt aztán a víz simán okozhat olyan rövidzárlatot, amely balszerencsés esetben akár tűzzel, robbanással is járhat. Épp ezért lehetőség szerint még a sérülésmentes készülékeket se használjuk párás, esős környezetben, ha pedig a kijelzőn, vagy más burkolati elemen repedést fedezünk fel, inkább mielőbb cseréltessük ki.

Szoftverhibák

Érdekes módon ilyesmi is előfordulhat, legalábbis a visszajelzések szerint. A fenti esetek közül a K4 robbanását okozhatta ilyesmi, ugyanis a baleset egy Marshmallow szoftverfrissítés után történt: ez egy olyan patch volt, amelyet követően Lenovo fórumokon többen is jelezték, hogy jobban melegszik a készülék. A mobilok rendszerei kezelik azt is, milyen "tempóban" töltődjenek például az akkumulátorok, és teljesen lehetséges, hogy ez a bizonyos frissítés kissé megengedőbb volt ezen a téren, ez okozhatott túlhevülést. Szoftverfrissítés után épp ezért érdemes az első pár töltés alatt néha ellenőrizni, melegszik-e az addiginál jobban a készülék.

???

Na, aztán itt jön a "fene tudja" faktor, pont a hivatalos állásfoglalások és tesztek hiánya miatt. A fenti esetekben például az áldozatok azt állítják, nem volt előzetes jele a robbanásnak, a készülékeket épp nem is használták aktívan, mégis beütött a baj. Szóval még a szakértők is csak azt tudják tanácsolni, hogy a felsorolt alapvető okok mellett figyeljük folyamatosan a telefonjainkat, és vegyük észre a furcsa, korábbitól eltérő működést, melegedést, akár apró hibajelenségeket, és akár megelőző jelleggel is keressünk fel szakszervizt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.