Hirdetés

Tipp: így lett még pontosabb a Google fordító



|

Friss funkciókat kapcsolt be minden felhasználó számára a Google Translate szolgáltatás, így még kényelmesebb és sokrétűbb a használata, és könnyebb eltalálni a pontos fordítást.

Hirdetés

Aki olvasta a Galaxis Útikalauz Stopposoknak című alapművet Douglas Adamstől, bizonyára ismeri a Bábel-halat. A kitalált élőlény az ember fülében él, és agyhullámokkal táplálkozik, parazitizmusának mellékhatása pedig az, hogy az elhangzó szöveget bármilyen nyelvről gazdájának nyelvére fordítva sugározza át annak agyába. Ugyan ilyen szintű megoldáshoz még nem járunk közel, de a Google Translate jó ideje működő szolgáltatás, és sokat segít azoknak, akik egyáltalán nem tudnak egy adott nyelven, de akkor is jó szolgálatot tesz, ha egy saját kútfőből végzett fordítás közben elakadunk egy-egy kifejezésnél. Persze a nyelvek bonyolultabbak például a stílus vagy a jelentések árnyalatai terén, és ezt az "emberi faktort" még nem minden esetben kezeli jól a szoftver, de a friss lehetőségekkel még közelebb kerülünk a tökéletességhez.

Hirdetés

A most megjelent újdonságok egy része már néhány felhasználónál éles teszt jelleggel elérhető volt, mostantól viszont mindenki számára használható, érdemes is figyelni rájuk.

A képen az asztali böngészőben használható változatot látjuk, amelyet a translate.google.com címen lehet elérni. Itt az 1. ponttal jelöltük az alapszolgáltatást, amit már valószínűleg sokan ismernek: beírjuk balra a keresett szót vagy kifejezést, és a jobb oldalon megjelenik a kiválasztott nyelvre fordított párja. Talán még mindig akad, aki nem tudja, de ha a bal oldalra nem egy szót, hanem egy weboldal címét másoljuk be, a Google Translate az oldal szerkezetének közelítő megtartásával az egészet lefordítja. Akad azonban jó néhány újdonság, nézzük ezeket!

A 2. számmal jelölt területen kifejtős segítséget kaphatunk az adott szóval kapcsolatban. Egyrészt mondatba foglalva láthatjuk az eredeti szó jelentését, alatta pedig szinonimákat láthatunk, amely egyrészt szintén segíthet megérteni az adott szót (ha a felsoroltak közül már többet ismerünk), illetve egy igényesebb fogalmazásban segíthet elkerülni a szóismétléseket. Ha egy adott szó több szerepben (például főnévként és igeként) is előfordulhat, akkor ezekre bontva kapjuk meg a részletes elemzést és a hasonló jelentésű szavak listáját.

A 3. pont még tovább finomíthatja a találatainkat és ezáltal a szóhasználatunkat. Megmutatja ugyanis a lefordított szó hasonló értelmű társait és egy hármas mezővel jelöli, mennyire gyakran használják az adott kifejezést a keresett nyelvben. Így még színesebb és választékosabb lehet a fordításunk, de elkerülhetjük vele azt, hogy már ritkán használt, idejétmúlt szavakat hagyunk a szövegben.

Végül a 4. szám mellett egy új gombot láthatunk, melyre kattintva egy új ablak nyílik meg, ahol teljes dokumentumokat tölthetünk fel fordítani. Jelenleg .doc, .docx, .odf, .pdf, .ppt, .pptx, .ps, .rtf, .txt, .xls, és .xlsx kiterjesztésű fájlokat használhatunk.

Meg is néztük gyorsan, mennyire tartja meg a dokumentumok formázását a szolgáltatás, és ebben egész jól teljesít. Na jó, a kutyagumival és a péklapáttal kissé mellélőtt, de ezt direkt gonoszkodtuk a szövegbe, pont az ilyen példákról beszéltünk korábban, amikor a fordítás emberi faktorát emlegettük.

Az mindenesetre látható, hogy egész jófelé tart a Google Translate, amelyre persze még mindig ne bízzunk vakon fontos szövegeket, de segítségként valóban sokrétűbb és kényelmesebb lett. A szolgáltatás mobil app változatába a cikk készítésének időpontjában még nem került bele minden változtatás (a dokumentumok fordítását és a szavak gyakoriságának jelzését még nem találtuk, de a részletes magyarázó és szinonima-soroló már elérhető).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.