Hirdetés

Így játszhatsz a mobilodon régi játékokat floppy lemezről



|

Ha már egyszer úgyis dúl a retróláz, miért elégejünk meg újrafeldolgozásokkal? Csináljunk a telefonból igazi nosztalgia-gépet!

Hirdetés

Ha még figyel a polcon, vagy épp a padlás egyik eldugott szegletében egy adagnyi floppy az ősidőkből, tele játékokkal, nem kell lemondanunk a tartalmukról. Még egy 20-30 éves PC-konfigot sem kell összeraknunk ahhoz, hogy előcsalogassuk a mágneses lemezek tartalmát, elég hozzá egy USB-s floppy meghajtó. A cikkben videón is látható, hogyan lehet néhány lépésben DOS-os PC-t varázsolni bármilyen Android-mobilból.

Hirdetés

A trükköt a Lazy Game Reviews (LGR) YouTube-csatorna foglalta össze. A szükséges hozzávalók: egy androidos mobil, egy normál USB-ből microUSB-t varázsoló adapter, valamint egy DOS emulátor, például a videóban is említett Magic DosBox app.

Első lépésként telepítsük a régi játékot a floppyra (ezt megtehetjük a saját PC-nken is egy hagyományos, Windows alatt futó DOSbox szoftverrel). Ezután csatlakoztassuk az USB-s floppy meghajtót a kis adapterrel - ezt az USB OTG (On-The-Go) funkció révén általános külső tárhelyként azonosítja az Android. Ha elindítjuk a Magic DosBox appot, csak keressük meg a játék floppyn található mappáját, állítsuk be a futtatási környezetet, és máris indulhat a nosztalgia-móka.

Persze kényelmesebb úgy játszani, ha a floppyn található mappát egy az egyben átmásoljuk a telefon tárhelyére, ekkor a játékhoz nem lesz szükség a floppy drive folyamatos elérésére sem. Ha pedig nem szeretnénk az app virtuális irányító felületével bajlódni, még azt is megtehetjük, hogy billentyűzetet csatlakoztatunk a telefonhoz (ezt a jó értelemben perverz videós kolléga ráadásul egy szintén retró, PS/2 csatlakozós eszközzel oldotta meg, egy PS/2-microUSB átalakítóval). És igen, még az is működik, hogy a billentyűzetet és a floppyt egy USB hubon keresztül egyszerre kapcsoljuk a mobilra. Jöjjön a lépéseket részletesen is bemutató videó, aztán mehettek feltúrni a régi fiókokat az egykori kedvenc játékokért!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.