Hirdetés

Titkos paktumot kötöttek a Google és a Facebook vezetői



|

Törvénytelen megállapodásról árulkodnak a Google elleni antitröszt-perben előkerült belsős dokumentumok.

Hirdetés

Texas államügyészének vezetésével 2018 decemberében több amerikai állam is beperelte a Google-t azzal a váddal, hogy a keresőóriás a versenyjogi szabályozást áthágó eszközökkel érte el és tartja fenn a digitális hirdetési piacon élvezett monopolhelyzetét.

Az azóta is húzódó eljárásban korábban fény derült rá, hogy a Google megegyezhetett az online reklámpiac második legnagyobb szereplőjével, a Facebookkal arról, hogy előnyben részesíti Mark Zuckerberg cégét a hirdetési aukciókon. Most pedig újabb belsős dokumentumokhoz férhettek hozzá az ügyészek, melyek arról árulkodnak, hogy a legmagasabb szinteken tárgyalták le a "Jedi Blue" néven emlegetett paktumot.

Hirdetés

A Politico cikke azt írja, hogy a vállalati iratok alapján Mark Zuckerberg és a Google élén álló Sundar Pichai személyesen adták áldásukat a tiltott összejátszás gyanúját felvető összeborulásra. Az egyeztetések egyik segítője Sheryl Sandberg, a Facebook operatív igazgatója lehetett, az üzletről tárgyaló csapata pedig küldött egy üzenetet Zuckerbergnek, mely szerint már csak a vezető aláírása szükséges a továbblépéshez.

Az egyezséget végül 2018 szeptemberében ütötték nyélbe, a keresőóriás részéről pedig Sundar Pichai aláírása is rákerült. Jelenleg mindkét vállalat tagadja, hogy törvénytelen lett volna a megállapodás, a Google szerint pedig az egész eljárás alaptalan és "tele van pontatlanságokkal".

Ha viszont bebizonyosodik, hogy a felpereseknek van igazuk, a Google és a Metává átvedlett Facebook csúnyán megégetheti magát. A GroupM elemzőcég adatai szerint a Google, a Facebook és az Amazon együtt az amerikai hirdetési piac több mint 90%-át birtokolja, így az összejátszásuk komoly versenytorzító hatással járhat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.