Hirdetés

Titkos tesztekkel merítheti az akkumulátort a Facebook Messenger



|

A Meta egyik korábbi dolgozója szerint az üzenetküldő a felhasználók háta mögött végzett tesztekkel szívja le a mobilokat.

Hirdetés

A Facebookot, az Instagramot és a WhatsAppot is a portfóliójában tudó Metának nem kell a szomszédba mennie a botrányokért, hiszen az elmúlt években számos ügy miatt kényszerült magyarázkodásra a cég a Cambridge Analytica által ellopott felhasználói adatoktól a kiskorúakra gyakorolt negatív pszichiológiai hatásokon át a diszkriminatív hirdetésekig.

Most pedig a vállalat üzenetküldő szolgáltatása, a Facebookról még 2011-ben leválasztott Messenger kapott egy jó adag negatív reklámot, miután a Meta egyik ellenlábasa egy erősen megkérdőjelezhető gyakorlattal vádolja az üzemeltetőt.

Hirdetés

Elsőként a New York Post hozta le a 33 éves George Hayward sztoriját, aki 2019-től három éven át dolgozott a Metánál, ahonnan állítása szerint végül azért rúgták ki, mert nem volt hajlandó részt venni a Messenger ún. "negatív teszteléseiben". Ez a kifejezés olyan szoftveres tesztekre vonatkozik, amikor a távolból szándékosan hibás adatokkal bombázzák az appot.

Az eljárás azt hivatott kideríteni, hogy az alkalmazás funkciói akkor is működnek-e, amikor a felhasználók "nem megfelelő módon" kezelik a programot. A probléma csak az, hogy a negatív tesztek elindításáról nem értesítik a felhasználót, miközben a procedúra súlyosan megterhelheti a készülékek akkumulátorát.

Az adattudós Hayward állítása szerint a Meta alkalmazottjaként nyíltan nemet mondott a negatív tesztelés végrehajtására, mivel úgy véli, hogy a gyakorlat akár életveszélyes helyzetbe is sodorhatja a mit sem sejtő felhasználókat, például akkor, amikor azok segélyhívást szeretnének kezdeményezni, de a telefonjuk a lemerült telep miatt váratlanul cserbenhagyja őket.

"Ez egyértelműen törvénytelen. Dühítő, hogy bárki manipulálhatja a telefonomat és az akkumulátoromat."

- nyilatkozta az alkalmazott ügyvédje, aki most a Meta indított kártérítési perben képviseli az ügyfelét. Hayward nem tudja, hogy a Messenger 1,3 milliárd felhasználójából vajon mennyit érinthetnek az akkugyilkos tesztek, de állítása szerint látott olyan oktatási jellegű dokumentumokat, amelyek arra utalnak, hogy széles körben alkalmazzák az eljárást. Cikkünk írásáig a Meta nem reagált a felperes által elmondottakra.

Veled előfordult már, hogy rövid időn belül látszólag indokolatlanul sokat merült a telefonod?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.