Hirdetés

Titokzatos részecskék hullottak a Földre



|

Az Amateraszu-részecskék energiája meghaladja a 240 exaelektronvoltot.

Hirdetés

Kozmológiai szakértők egy különös jelenségre figyeltek fel a közelmúltban: korábban soha nem észlelt, rendkívül nagy energiájú részecskék hullottak a Földre. A jelenség az észlelő ország, Japán mitológiájának egy jeles alakja, a napistennő után kapta az Amateraszu-részecske nevet. A kutatók szerint ez az eddig észlelt egyik legnagyobb energiájú kozmikus sugárzási forma.

Az, hogy honnan származik, illetve hogy milyen esemény hatására jött létre, egyelőre talány, de az biztos, hogy ilyen hatalmas energiával bíró részecske csak egy elképesztően erőteljes űrbéli történés eredménye lehet. John Matthews, a Utah-i Egyetem munkatársa szerint ilyennek a létrejöttéhez még egy szupernóva-robbanás sem elég.

Hirdetés

Elképesztő mennyiségű energia és hatalmas mágneses mező kell egy ilyen részecske megszületéséhez, hogy az el is tudjon különülni gyorsulás közben. Energiájuk 240 exaelektronvoltnál is több, ami megközelíti az 1991-ben észlelt 320 exaelektronvolt energiájú Oh-My-God részecskét. Földi körülmények között a Nagy Hadronütköztetőben ennek a töredékét tudták csak létrehozni. Fudzsi Tosihiro, az Oszakai Városi Egyetem kutatója elmondása szerint először mérési hibának gondolta a detektált értéket, mivel három évtizede nem tapasztaltak hasonlót a Földön.

Az eddigi tapasztalatok arra utalnak, hogy majd amikor a nagy energiájú részecskék az atmoszférába csapódnak, másodlagos részecskéket és elektromágneses sugárzást hoznak létre. Ebben a légköri közegben egyes töltéssel bíró részecskék még a fénysebességet is meghaladhatják, és az általuk létrehozott elektromágneses tér csak különleges ezközökkel észlelhető. Ilyen például a Utah állambeli Telescope Array.

A jelenséggel foglalkozó tudósok úgy gondolják, hogy az Amateraszu-részecskék a Tejutat övező üres térrészből származhatnak, és bár az eredetükre magyarázatot egyelőre nem találnak,  abban bíznak, hogy további vizsgálatokkal jobban megérthetik azok természetét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.