Hirdetés

Tíz közösségi oldal, ha már unod a Facebookot és az Instagramot



|

Összegyűjtöttünk tíz plusz két alternatívát a már unalomig ismert közösségi platformok leváltására, helyettesítésére, megkerülésére.

Hirdetés

A közösségi platformok túlnyomó többségét nemcsak a tech- és az IT-világ minden rezdülését figyelő kevesek, hanem az átlagos felhasználók is ismerik, mindennapjaik szerves részévé vált a Facebook, a Twitter, a YouTube, az Instagram és a fiatalok körében már a TikTok is. Az ezeket ismertető cikksorozatunk elsődleges célja így az volt, hogy az adott platformok hátterét is részletesen meg tudjuk mutatni, feltárjuk, honnan és hogyan indult el sikertörténetük, illetve legalább hozzávetőlegesen segítsük abban, hogy képet lehessen alkotni ezek feltételezett jövőjéről.

Egyáltalán nincs azonban kőbe vésve az, hogy az ember csak és kizárólag ezeket a platformokat használja, sőt legtöbbjüknek léteznek praktikus alternatívái is, amelyekre legalább próbaszinten érdemes ránézni. Most ezek közül fogunk bemutatni tíz plusz két felületet, amelyek képesek lehetnek kiváltani a közismert közösségi oldalakat.

Hirdetés

Számtalan okunk lehet a váltásra. Egyesek például azért dobbantanának most épp a Twitterről, mert megy a kavarás Elon Muskkal, mások pedig arra a helyzetre keresnek B tervet, ha esetleg Európában elérhetetlenné válna a Facebook és az Instagram, ami nem valószínű, de nem is lehetetlen. Itt még persze nem tartunk, de nem árt körülnézni, ismerkedni az alternatív lehetőségekkel.

A cikk végén helyet kapó két extra versenyzőt azért választottuk külön, mert ezek nem klasszikus közösségi oldalak, hanem dedikáltan üzenetküldő alkalmazások, így nem egy komplett platform leváltására lehetnek alkalmasak, hanem a Facebook Messengert és a hasonló, integrált chatalkalmazásokat válthatjuk ki velük. Mindezek előtt azonban következzék tíz kevésbé ismert, ugyanakkor a közeljövőben feltehetően egyre nagyobb népszerűségre szert tevő közösségi platform, ami digitális oázisként szolgálhat azok számára, akik el szeretnék hagyni a Facebook, a Twitter, a YouTube, az Instagram és a TikTok érinthetetlennek tűnő ötösét - ami igazából messze nem annyira megkerülhetetlen, mint az elsőre gondolnánk. Fontos kiemelni, hogy a legtöbb alternatív megoldás teljesen mentes a reklámoktól, továbbá sokkal korrektebben kezeli a felhasználói adatokat és titkosítja a beszélgetéseket, mint az úgynevezett "nagyok".

1. Vero

Kezdjük rögvest a Vero nevezetű alkalmazással. App révén csak mobileszközökön érhető el, ami kétségtelenül hátrány azoknak a felhasználóknak, akik inkább a számítógépes böngészőket részesítik előnyben, ugyanakkor bétaszinten 2022. január óta már a böngészős verzió is elkezdte szárnypróbálgatásait. Dedikáltan a Facebook kihívójának szánták; klasszikus közösségi oldalról, jobban mondva alkalmazásról van szó. A posztolás és a hagyományos funkciók mellett indítható az appon belül hang- és videóhívás is. Érdemes kiemelni a kronológiai sorrendet követő idővonalat, amelynek hála nem egy algoritmus kényének-kedvének vagyunk kitéve, és biztosan nem fogunk lemaradni egyetlen barátunk fontos bejegyzéséről sem.

2. Minds

A Minds egy blockchain alapú közösségi platform, ahol vásárolhatók és eladhatók a kriptovaluták, de a legtöbb felhasználónak nem ezért lehet érdekes a Facebooknak ezen alternatívája. Bár kétségtelen, hogy biztosan lesznek olyanok, akiket felcsigáz az, hogy a megvásárolható és megszerezhető tokenekért lehet meghirdetni a Minds posztjait (boostolni), vagy épp hasonló módon lehetséges pénzt keresni a népszerű posztokkal, a Mind legcsábítóbb alapvetése ugyanakkor igazából a szólásszabadság hirdetése és gyakorlati alkalmazása. Nagyon fontos azt is kiemelni, hogy a Minds csapata egyáltalán nem esett át a közmondásos ló túloldalára, és bár a szólásszabadság tényleg nagyon fontos pillére a platformnak, azért arra is ügyeltek, hogy kellő erőfeszítés mellett minimalizálni tudják az esetlegesen felbukkanó gyűlöletbeszédet.

3. Diaspora

Érdekes hibrid lett az a Diaspora, amely sok Facebook-alternatívához hasonlóan a teljes reklámmentességet és azt tűzte ki egyre magasabban lobogó zászlajára, hogy a világon semmiféle adatot sem értékesít a felhasználóival kapcsolatban. Valljuk be, 2022-ben ez azért már önmagában is piszkosul jól hangzik. A Diaspora legegyedibb vonása az, hogy nem egyetlen konkrét közösségi platform, hanem inkább különálló hálózatok, úgynevezett podok összessége. Bárkinek lehetősége van, hogy csatlakozzon egy, már létező podhoz, vagy akár létrehozhat saját maga egy teljesen újat is saját nevét vagy egy álnevet használva - az anonimitás is biztosított tehát. A Diaspora egy nonprofit kezdeményezés, tulajdonosai maguk a felhasználok. A platform 2010 novemberében indult, jelenleg több mint 800 ezer felhasználója van.

4. Ello

A reklámoktól szintén teljesen mentes Ello tekinthető a Facebook megfelelőjének is, de talán közelebb járunk az igazsághoz, ha inkább a Pinteresthez hasonlítjuk, már csak azért is, mert saját magát is úgy jellemzi a platform, hogy ez "a művészek globális közössége, amely elkötelezett a kreatív kiválóság iránt". Nem csak művészeknek ajánlott persze kipróbálni az Ellót, hiszen műkedvelőként is nagy élmény lehet itt barangolni és kapcsolatba lépni magukkal az alkotókkal. Az Ello messze nem csak egy digitalizált galéria, nem csak a műalkotások megosztására, népszerűsítésére szolgál. Létre lehet ugyanis hozni benne különféle baráti hálózatokat, csoportosulásokat is. A legközelebbi pajtásokat beállíthatjuk a "Friends" vagyis barát kategóriába, másokat pedig listázhatunk "Noise"-ként, vagyis Zajként.

5. Sociall

Nem egyszerű leválni egy akkora óriásról, mint a Facebook, az első babalépések megtételére pedig talán nincs is jobb megoldás, mint a Sociall használata. Ez a közösségi platform ugyanis rendelkezik egy végtelenül egyszerű migrációs folyamattal, aminek köszönhetően gyakorlatilag megtarthatjuk Facebook-profilunkat és newsfeedünket, de azokat át tudjuk emelni ide. Mondanunk sem kell, a Sociall mentes a reklámoktól, és nem értékesíti a felhasználók személyes adatait sem. A korábban említett Mindshoz hasonlóan ez is egy blockchainalapú közösségi platform, aminek saját kriptovalutája is van.

6. MeWe

Elérkeztünk az egyik legnépszerűbb versenyzőhöz: a MeWe közösségi platform (amely úgyszintén a Facebook szerepét szeretné egyszer átvenni) 2020 végére már több mint 12 millió felhasználóval rendelkezett. Ez a felület is mentes a reklámoktól, és nem szeretne meggazdagodni a felhasználók adatainak értékesítéséből. Az igazi felüdülést a Facebookhoz és a "nagyokhoz" képest az jelenti a MeWe felhasználóinak, hogy nincs semmiféle mögöttes algoritmus, ami ki akarja találni, mi érdekelhet bennünket, nem tolnak semmiféle kéretlen tartalmat az arcunkba. Csak és kizárólag azoknak az embereknek a bejegyzéseit látjuk, akiket követünk, és ugyanez igaz a híroldalakra is. Ugye, mennyivel könnyebb lenne így néha az élet? Nos, a MeWe-n lehet is.

7. Yubo

Kifejezetten a fiatalokat, egészen pontosan a 13 és 25 év közötti ifjakat célozza meg a Yubo, a közösségi platform, ahol minden a streamelésről szól, legyen szó egyéni videózásról vagy csoportos streamről. A barátkeresésre, barátkozásra szakosodott Yubo kapcsán persze azonnal vörös lámpák kezdhetnek el villogni az ember feje felett szülőként, de érdemes szem előtt tartani azt is, hogy elég szigorú protokoll szerint működik a platform. 18 év alatti felhasználók csak más 18 éven aluli felhasználókkal léphetnek kapcsolatba, a 18 évnél idősebbek le vannak tiltva számukra, ez pedig természetesen fordítva is igaz, tehát bármiféle felnőttek nem kezdhetnek el ráírogatni az ember gyerekére.

8. WT.Social

Jimmy Wales, a Wikipédia társalapítója álmodta meg a WT.Socialt, amely "nem toxikus" közösségi felületként definiálja önmagát. Nem túl meglepő módon sokban hasonlít a Wikipédiára, a felhasználók például szabadon belenyúlhatnak azokba a tartalmakba, amelyeket esetleg félrevezetőnek vagy konkrétan hazugnak gondolnak. Abban az időben, amikor a fake news terjedése és az egyszeri hírolvasók megtévesztése hatalmas méreteket képes ölteni az egész világban, ez egy elég hasznos megoldásnak tűnik. A fókusz viszont kifejezetten ezen, és nem a klasszikus, megszokott közösségi oldalas funkciókon van, így a WT.Social elsősorban azoknak ajánlott, akik konkrétan híreket szeretnének olvasni vagy másokkal megosztani - olyan híreket, amelyek ellenőrzött, biztos forrásból származnak.

9. EyeEm

Nem feledkezünk el az Instagram leváltóiról sem, az EyeEm az immár a Facebookhoz tartozó képmegosztó helyett szeretne alternatív lehetőséget kínálni. 2011-ben kizárólag képmegosztó ambíciókkal indult útnak a platform, de az évek során folyamatosan fejlődött, és szépen lassan egy összetettebb közösségi élményt kezdett el kínálni - pont, mint maga az Instagram. Érdekessége, hogy nem csak megosztani lehet a képeket, és felvenni a kapcsolatot másokkal, hanem egészen konkrétan értékesítési funkciók is kerültek bele. Az igazán jó képeket az EyeEm ráadásul licencelheti is olyan nagy digitális képtáraknak, mint a Getty Images, a profit egy része pedig ezután a felhasználónál fog landolni.

10. Mastodon

A 2017-ben elindult Mastodon a legújabb kezdeményezések közé tartozik, és leginkább a Twitterből merített ihletet. Előnye a "nagy testvérrel" szemben, hogy sokkal rendezettebb, átláthatóbb az idővonala, mint a Twitteré valaha is volt (vagy valaha is lesz). Komoly moderálási elvek szerint működik, itt bizony nincs helye semmiféle gyűlöletbeszédnek, de nyílt forráskódú decentralizált platformként nincs tulajdonosa. Ezen a ponton szinte már kár is külön kiemelni, de azért hozzátesszük, hogy nem kereskedik a felhasználók személyes adataival, és nincsenek rajta kéretlen hirdetések sem.

+1. Signal

A cikk elején kitértünk arra, hogy lesz két, némiképpen más ligában játszó alternatív versenyzőnk is, amelyek nem klasszikus értelemben vett közösségi oldalak vagy appok, hanem olyan üzenetküldő megoldások, amelyek kiválthatják, illetve sokaknál már ki is váltották azt a Facebook Messengert, amit lassan tényleg előbb használ már az ember, mint az SMS-üzenetküldést. Ezek közül az első és a legismertebb a Signal.

A mögötte álló nonprofit Signal Foundationt 2018 februárjában indította el 50 millió dollárral Brian Acton. 2021-ben már nagyjából 40 millió havi felhasználóval és több mint 105 millió letöltéssel büszkélkedhetett az alaposan kódolt üzenetküldési rendszer, amelyen keresztül egyéni és csoportos üzeneteket, fájlokat, hangüzeneteket, képeket és videókat is küldhetnek egymásnak a felhasználók. A Signal kulcsa a titkosítás és annak mértéke. A végpontok közötti titkosításnak (end-to-end encryption) köszönhetően hírességek, politikusok is előszeretettel használják, mivel itt tényleg nem kell attól tartaniuk, hogy beszélgetéseik, hívásaik, üzeneteik végül illetéktelen kezekben kötnek ki. Sőt, akik teljesen biztosra akarnak menni, akár azt is beállíthatják, hogy az előre megadott időintervallum eltelte után az elküldött üzenetek véglegesen "megsemmisítsék magukat", vagyis örökre törlődjenek, és többé ne lehessen őket semmiféle módon sem visszakeresni.

+2. Telegram

Végezetül következzék a Telegram, ami egy ingyenes, nyílt forráskódú (kivéve a szervereket), platformokon átívelő, felhőalapú, azonnali üzenetküldő alkalmazás. A Signalhoz hasonlóan a Telegram esetében is végponttól végpontig titkosított videohívásokat lehet indítani, ez nagy húzóerő a szolgáltatás mellett. A különféle mobilplatformok appjai mellett létezik két Telegram webalkalmazás, a WebK és a WebZ is, ezenfelül pedig számos nem hivatalos kliens, amelyek úgyszintén a Telegram protokollját használják.

A Telegramot 2013-ban indította útnak egy testvérpár, Nyikolaj és Pavel Durov. Hozzájuk köthető egyébként az "orosz Facebookként" emelgetett közösségi oldal, a VK is. 2021 júliusában havi 550 millió aktív felhasználója volt a Telegramnak, 2021 augusztusában pedig nem kisebb címmel büszkélkedhetett, mint hogy egymilliárd letöltéssel ez lett a világon legtöbbször letöltött applikáció. Az összes megszokott üzenetküldő lehetőséggel és funkcióval felvértezett Telegram elképesztő gyorsasággal fejlődik, személyében tényleg komoly kihívója lehet egyszer a Facebook Messengernek.

Az olyan galibák pedig csak ezt segítik még inkább elő, mint a 2021. október 5-én bekövetkezett nagy leállás, amikor a Facebookot és annak leányvállalatait komoly üzemzavar tette elérhetetlenné. Ekkor mindösszesen egyetlen egy nap alatt nem kevesebb mint 70 millió új felhasználót üdvözölhetett a Telegram egyre népesebb családja. Még pár ehhez hasonló ballépés, és komolyan vakargathatják majd a fejüket a Facebook fejesei. Ki kell még emelnünk a Telegram esetében a titkos csevegést, amelynek segítségével a felhőalapú üzenetekkel szemben kliensről kliensre lehet üzenni. Üzeneteinket ekkor a szolgáltatás MTProto protokolljával titkosítják.

Pro és kontra érvek az alternatív közösségi médiák kapcsán

Jók, mert...

+ Az alternatív megoldások az esetek túlnyomó többségében menetesek a különböző kéretlen hirdetésektől és reklámoktól, nem fogják ezeket akaratunk ellenére is az arcunkba tolni.

+ Legtöbbször kifejezetten korrekt módon kezelik a felhasználói adatokat, nem kereskednek velük, nem adják őket el harmadik félnek.

+ Gyakran komolyabb biztosítékokat vállalnak az üzenetküldésre, mint nagy társaik, megnyugtatóbb a titkosítási rendszerük.

+ Ha valakit érdekelnek a kriptovaluták, több alternatív közösségi médiumban is közelebbi kapcsolatba kerülhet velük.

+ Sok alternatív megoldás nonprofit alapokon nyugszik, nincsenek tulajdonosok, akik busás haszon reményében egy bizonyos ponton túladnak az egész platformon, hogy aztán a felhasználóknak azzal kelljen szembesülniük, hogy egy új tulajdonosi gárda fenekestül felforgatja az egész közösségi felületet.

+ A nagy közösségi oldalakon nem egyszer sérülhet a szólásszabadság, és bár természetesen minden platform maga szabja meg a saját szabályrendszerét, fontos lehet a felhasználóknak az is, hogy a gyűlöletbeszédet persze nem érintve, de azért szabadszájúan formálhassanak véleményt bármiről és bárkiről.

+ Érdekes kérdéskör a közösségi médiától való függőség, és könnyen lehet, hogy az ember könnyebben tudja huzamosabb időre letenni a telefonját és nem egy app értesítéseire figyelni, ha az adott applikációban egy kisebb közösség része, nem egy akkoráé, mint a Facebook, az Instagram és a többi óriás.

+ Az alternatív platformokon könnyedén ismerkedhetünk meg új emberekkel, alakíthatunk ki új kapcsolati hálót, vagy barátkozhatunk.

+ Nem utolsósorban feszültséglevezetésnek sem rossz, ha az óriások helyett az ember átnéz a kisebbek ligájába, és végre úgy érezheti, nem egy-egy app rángatja őt cérnán nap mint nap.

Ugyanakkor...

- Egyes alternatív közösségi platformok kizárólag mobilalkalmazásként működnek, olykor azonban nem árthat, ha az ember egy számítógépes böngészőben is használni tudja őket.

- Bármennyire is ágálunk a reklámok és hirdetések ellen, kétségtelen, mindannyiunkkal előfordult már az, hogy olyan tartalmat vagy konkrét hirdetést dobott elénk az algoritmus, aminek végül örültünk, hogy megtaláltuk.

- Kevés az alternatív közösségi médiumok között a komplex, mindenen átívelő megoldás, így bőven benne van a pakliban az is, hogy egy nagy közösségi appot csak több kicsivel tudunk maradéktalanul kiváltani - ha egyáltalán sikerül a maradéktalan váltás.

- Elég valószínű, hogy a legtöbb ismerősünk nem fog velünk tartani, ha szedjük a sátorfánkat, és elhagyjuk például a Facebookot. Egy részük elképzelhető, hogy meggyőzhető, de az biztos, hogy nem fog mindenki szintén a váltás mellett dönteni. Ebben az esetben pedig másodlagos alternatívaként kénytelenek leszünk megtartani a "régi" platformokat is.

- Új felületekről lévén szó, időbe telhet az, míg teljesen megszokjuk a kezelésüket, rááll az agyunk és az ujjunk a felhasználói felületre. Az első pár nap biztosan tanulással és keresgéléssel fog telni.

- Legalább annyi embert csábít a kriptovaluták világa, mint ahányan azonnal hidegrázást kapnak, ha meghallják a blokklánc kifejezést. Elképzelhető, hogy egyeseket épp az tántorít majd el egyik vagy másik alternatív megoldástól, hogy a platform szerves részét képezi a kripto, még akkor is, ha az átlagos felhasználók számára ez csak egy megkerülhető lehetőség, egyáltalán nem kötelező.

- Nem hessegethető el a digitális honvágy sem. Hosszú évek óta használjuk a legnagyobb, közismert közösségi felületeket, ezeket a platformokat böngészve és nyomkodva kelünk és fekszünk. A váltás után is nagy lesz így a csábítás.

Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor szerezd be a 2022/06-os PC World magazint, abban ugyanis még több ilyet találsz, ráadásul ajándékba jár hozzá néhány értékes szoftver és egy PC-s játék is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.