Hirdetés

Tizenkét év fotóiból állt össze a Tejútrendszer lenyűgözően részletes képe



|

Egy finn asztrofotográfus évek óta fotózza rendíthetetlenül az égboltot, korábbi anyagaiból pedig most egy látványos mozaikot állított össze.

Hirdetés

Ugyan ma már egy jobb mobillal is elképesztő képeket készíthetünk, vannak olyan műfajok, amikhez komolyabb felszerelés kell. Az asztrofotográfia például kiváló példa, nem kevés türelemre is szükség van, ha egy-egy jobb képet szeretnénk visszakapni. J-P. Metsavainio viszont ezzel is rendelkezik, így az utóbbi évek jelentős részében az égboltra szegezett valamilyen objektívet, munkájának hála pedig egy egészen impozáns képet osztott meg nemrég a Tejútrendszerről.

Hirdetés

Ahogy a fotós blogján olvasható, legújabb mozaikképe 234 különböző fotóból állt össze, amik összesen 1250 órányi expozíció segítségével készültek, de ezek közül egyetlen képre is olykor elment 60-100 órája. Ráadásul mivel Metsavainio korábbi célja ennél kisebb mozaikok készítése volt, az évek során több kimaradt részt le kellett fotóznia, hogy ezt a még nagyobb képet - aminek a teljes szélessége nagyjából százezer pixel, mérete pedig nagyjából 1,7 gigapixel - összeállíthassa.

A fotós elmondása szerint mivel igen gyakorlott a folyamatban, most már nem okoz neki különösebb nehézséget, hogy Photoshopban összeillessze a különböző képeit, egyes csillagok helyét egyeztetve rajtuk. Ezzel együtt ha megnézitek a blogposztban kiemelt példákat, látszik, hogy egy rendkívül komplex, sok részletet rejtő és egyszerre átfogó képet adó fotóról van szó. Ezek mellett a teljes cikkben a fotók készítésének folyamatáról és a hozzájuk használt felszerelésről is olvashattok.

Nektek melyik a kedvenc képeket a világűrről?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.