Hirdetés

Több ezer dolgozó kerülhet utcára az IBM-nél az MI miatt



|

Van, ahol a mesterséges intelligencia már tényleg elveszi az emberek munkáját.

Hirdetés

A ChatGPT tavalyi berobbanásával a mesterséges intelligencia lett az, ami két éve még a metaverzum volt: minden nagy tech vállalat akar magának egy szeletet a gőzölgő pitéből, miközben a világ egy része, köztük az üzleti és a tudományos élet prominens képviselőivel rettegve nézi, hogy hová vezethet ez a nagy rohanás.

Az egyik nyomasztó kérdés, hogy vajon hány ember munkahelyét fogja elvenni a technológia, pláne most, hogy az óriási befektetések révén az előttünk álló időszakban jó eséllyel rohamosabb lesz a fejlődés üteme, mint korábban. Akik abban reménykedtek, hogy még ezzel együtt is évekre lehetünk az első, MI-vel indokolt kirúgásoktól, azoknak a jelek szerint újra kell gondolniuk az álláspontjukat.

Hirdetés

A napokban ugyanis nem más, mint a 260 ezer embert foglalkoztató IBM vezérigazgatója, Arvind Krishna lengette be a Bloombergnek adott interjújában, hogy már vizsgálják bizonyos pozíciók mesterséges intelligenciával való betöltésének lehetőségét. Egész pontosan az irodai háttérfeladatokat ellátó személyzetről van szó, akik nem érintkeznek az ügyfelekkel, és nagyjából 26 ezer fővel vannak jelen az állományban.

"Könnyen elképzelhető, hogy ennek a 30 százalékát öt éven belül mesterséges intelligencia és automatizálás váltja fel".

- fogalmazott a CEO, a matekot elvégezve pedig gyorsan kijön, hogy 2028 végéig az IBM-nél 7800 back office munkatárs veszítheti el az állását a mesterséges intelligencia miatt. A megjegyzés kapcsán a vállalat egy szóvivő útján később tovább pontosította a képet: részben abban gondolkodnak, hogy már eleve nem is töltik fel a más okból megürülő pozíciókat, vagyis befékezik a toborzást.

Ez pedig csak a kezdet, a Goldman Sachs befektetési bank márciusban megjelent tanulmánya ugyanis úgy saccol, hogy a generatív MI-modellek világszerte 300 millió alkalmazottat helyettesíthetnek az automatizálás révén. Az IBM fejese ugyanakkor egyelőre hangsúlyozta, hogy ők az első negyedévben még annak ellenére is 7000 fővel növelték az állományukat, hogy más nagy tech cégekhez hasonlóan náluk is voltak leépítések, összesen 5000 embert érintve.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.