Hirdetés

Több iPhone-t kell gyártani, ezért kerülhet bajba az AMD és az NVIDIA



|

A vártnál népszerűbbek az új iPhone-ok, az Apple-nek több A13 Bionic chipre van szüksége - emiatt azonban szorult helyzetbe kerülhet az AMD és az NVIDIA.

Hirdetés

Eddig is tudtuk, hogy a 7 nm-es chipek gyártásáért ölik egymást a legnagyobb tech cégek. A helyzet most elfajulhat, ugyanis a Nikkei Asian Review jelentése szerint az új iPhone-ok népszerűbbek a vártnál, ezért az Apple arra utasította a partnereit, hogy 10 százalékkal fokozzák az iPhone 11 és az iPhone 11 Pro termelését (a Pro Max modellét eközben csökkentik, a legnépszerűbb a sima iPhone 11, de mindhárom modell keresettebb, mint anno a tavalyiak). 

Hirdetés

Mindez további 8 millió olyan modellt jelent, amiben az A13 Bionic SoC dübörög. Az a chip, amit a TSMC a már eleve leterhelt 7 nm-es gyárai gördítenek le a futószalagokról. 

Ugyancsak a TSMC gyártja a 7 nm-es chipeket többek között az AMD és az NVIDIA számára is. Azt már szeptemberben tudtuk, hogy a TSMC kettő helyett hat hónapra szállítja a megrendelt lapkákat, néhány héttel később pedig az is kiderült, hogy a TSMC előírta a partnereinek, hogy adják le az összes 2020-as megrendelésüket. Vagyis a gyártók kénytelenek egy évre előre kitalálni, hogy mekkora kereslet lesz az új termékeik iránt. Bár a TSMC extra tőkével igyekszik bővíteni a kapacitást, a helyzet a szakértők szerint előbb rosszabbodik majd, csak aztán javulhat. Jelenleg ugyanis olyan erős a kereslet a modern gyártástechnológia iránt, hogy a készletek szűkösek, a megrendelésekre sokat kell várni. 

A helyzeten rövid távon nem segít, hogy az Apple-nek terven felül 8 millió extra A13 Bionic chipre van szüksége, mert az iPhone 11 széria iránti kereslet meghaladja az Apple várakozásait. 

Mivel az AMD szintén a TSMC 7 nm-es gyártósorain készítteti a Ryzen 3000 processzorokba és Navi grafikus vezérlőkbe kerülő lapkákat, az NVIDIA pedig a Samsung mellett a TSMC-től is szerezne 7 nm-es chipeket, ezért jól látszik, hogy egyre fokozódik a verseny a chipgyártók kapacitásáért. 

Innentől kezdve pedig azt is érdekli majd a Tim Cook szerint mindig a lehető legolcsóbban kínált iPhone, aki egyébként nem foglalkozna az okostelefonokkal: a nagy harc ugyanis komoly készlethiányt eredményezhet az új processzorok és videokártyák kapcsán is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.