Hirdetés

Több jelentős korlátozással érkezhetnek az USB-C-s iPhone-ok



|

Egy aggasztó pletyka látott napvilágot az iPhone 15-szériáról.

Hirdetés

Az Európai Parlament és az Európai Tanács tavaly fogadta el a 2022/2380-as számon jegyzett irányelv-módosítást, melynek értelmében 2024. december 28-tól a kisebb fogyasztói elektronikai eszközöknek, köztük a mobiltelefonoknak és a táblagépeknek muszáj lesz az univerzális USB-C töltőszabványt használniuk, amennyiben az EU területén forgalmazzák őket.

A szigorítás elsősorban az Apple-t érinti, amely még mindig a saját szabványára, a 2012-ben bevezetett Lightningre támaszkodik, ám a vállalat azóta bejelentette, hogy meghajol az Európai Unió akarata előtt. A pletykák szerint az első USB-C-s iPhone az idén ősszel érkező iPhone 15-széria lesz, egy friss szivárgás viszont arra utal, hogy az Apple lábon lőheti a szabvány univerzalitását.

Hirdetés

Egy felhasználó legalábbis nemrég arról írt a kínai Weibo közösségi oldalon, hogy tudomása szerint az almás cég a Lightninghez hasonlóan az USB-C-s iPhone-okba is elhelyez egy azonosító chipet, amely arról lesz hivatott gondoskodni, hogy a készülékek csak az Apple által jóváhagyott kiegészítőkkel működjenek zökkenőmentesen.

A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy a kiegészítőgyártóknak továbbra is meg kellene fizetniük a licencdíjat a vállalatnak, hiába szól az egész USB-C-s átállás alapvetően arról, hogy minden ilyen eszközzel kompatibilisnek kell lenniük a termékeknek. Ha itt is a Lightningnél követett eljárás lesz érvényes, a nem támogatott töltők csatlakoztatásakor az iPhone 15 kiírhatja, hogy "Ez az eszköz nem támogatott", arra kényszerítve a vásárlót, hogy vegyen egy új, licencelt USB-C töltőt az otthon heverő többi mellé.

Ez persze jelenleg csak egy pletyka, melynek forrása egyébként azt állítja magáról, hogy 25 éves tapasztalattal bír az integrált áramkörök piacán. A szóbeszéd ellenére viszont reménykedésre adhat okot, hogy az Apple már több iPadben is használja az USB-C bemenetet, ám egyikben sincs ott a rettegett azonosító chip.

Akárhogy is alakuljon, nem ez az első aggasztó híresztelés az USB-C-s iPhone-okkal kapcsolatban: korábban a neves elemző-szivárogtató, Ming-Chi Kuo azt jósolta, hogy az olcsóbb modelleknél az Apple a Lightninggel megegyező USB 2.0-s sebességre fogja korlátozni az adatátvitelt, hiába bírna többet a szabvány.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.