Hirdetés

Több mint 10 millió androidos készüléket érintett az eddigi egyik legnagyobb scam



|

A GriftHorse néven emlegetett projektnek sikerült kijátszania a Google Play rendszerét, hogy több millió felhasználó is áldozatául eshessen az átveréseknek.

Hirdetés

A Google igyekszik komoly szabályozásokkal elérni, hogy ne legyenek kártevő applikációk a Google Play kínálatában, nemrégiben több mint 200 ilyen alkalmazást sikerült törölni az áruházból. Azonban egy csapat kijátszotta a rendszert, és nagyjából fél év alatt 10 millió androidos okostelefont tudott megfertőzni a különböző kártevő programokkal.

A GriftHorse néven emlegetett trójai vírust a Zimperium biztonsági cég azonosította, a megjelölt kártevő applikációkat pedig már sikeresen eltávolított a Google a Play áruházból.

Hirdetés

A GriftHorse alkalmazásai a kutatások alapján 2020 novemberétől 2021 áprilisáig 77 országban több mint 10 millió androidos eszközt érintettek, a kárt pedig több százmillió euróra becsülték a Zimperium szakértői. A bűnözői csoport nagyjából 200 olyan applikációt és játékot tett közzé a Google Play áruházban, amelyek elsődleges célja az volt, hogy kicsalják a felhasználók személyes adatait. Ajándékokkal kecsegtetve a potenciális áldozatokat, emelt díjas SMS-szolgáltatásra próbálták feliratkoztatni az embereket.

A szolgáltatás ezután akár havi 30 eurót is lopott a felhasználóktól, az összeget pedig a telefonszámlák egyenlegére terhelte a GriftHorse. Az azonosított alkalmazásokról bővebben a Zimperium hivatalos blogbejegyzésében lehet olvasni, illetve továbbra is érdemes nagyon figyelni arra, hogy egyik ilyen appot sem töltjük le, mivel külsős áruházakból néhány alkalmazás továbbra is elérhető.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.