Hirdetés

Több mint 190 fertőző appot találtak a Huawei alkalmazásboltjában



|

A kártevőt rejtő alkalmazások együttes letöltéseinek száma megközelítette a 10 milliót.

Hirdetés

Újabb jelentés bizonyítja, hogy minimum kétszer, de inkább háromszor is érdemes meggondolni, hogy mit és honnan töltünk le a telefonunkra. A Dr. Web vírusirtó csapata ugyanis több mint 190 fertőző alkalmazást talált a Huawei saját alkalmazásboltjában, az AppGalleryben.

A problémáról értesített gyártó ugyan gyorsan törölte a fertőző tételeket, az érintett appokat viszont összesen legalább 9,3 millióan töltötték le, így rengetegen lehetnek, akiknél még mindig telepítve vannak.

Hirdetés

Az orosz, kínai és angol nyelvű alkalmazások a 2014-óta ismert Cynos malware "Android.Cynos.7.origin" variációját csempészik a készülékekre, melynek a fő funkciója, hogy adatokat gyűjt a felhasználóról és a készülékéről, valamint kéretlen reklámokat jelenít meg.

A Dr. Web elemzője ugyanakkor elmondta, hogy a Cyonos egyes változatai kifejezetten agresszív funkciókat is rejthetnek, például drága SMS-szolgáltatásokra regisztrálják az áldozataikat, vagy megfigyelik az üzenetváltások tartalmát.

A Huawei AppGalleryben talált fertőzött appok teljes listája itt olvasható, a három legnépszerűbb a Hurry up and hide (2 millió letöltés), a Cat adventures (427 ezer letöltés) és a Drive school simulator (142 ezer letöltés) volt. 

A helyzetet súlyosbítja, hogy az elkövetők olyan játékokba (szimulátorok, platformerek, stratégiák) rejtették a malware-t, melyek egyébként megfelelően funkcionálnak, így nem magától értetődő az átverés. A szemfülesebb felhasználók viszont már az első indításkor kiszúrhatták, hogy valami nem stimmel, az Android.Cyonos.7.origin ugyanis engedélyt kér a hívások fogadásához és kezeléséhez, ami egy játék esetében teljesen indokolatlan.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.