Hirdetés

Több mint 60 millió bejegyzést törölt a Facebook



|

A közösségi oldal gyakran rendez komoly irtást a közzétett tartalmakban, most már a koronavírussal kapcsolatos félrevezető információk is bekerültek a körbe.

Hirdetés

A Facebook nemrég tett közzé egy jelentést az idei második negyedévéről, amelyben külön megemlítették azt is, milyen biztonsági intézkedéseket tettek az olyan tartalmakkal kapcsolatban, amelyek valamilyen formában megsértették a felhasználási feltételekben foglalt szabályokat. Lehet persze cenzúrát kiáltani, és sokan szoktak is, de az igazság ez esetben az, hogy egy olyan szolgáltatásról van szó, amelynek használata előtt el kell fogadni egy szabályzatot (tetszik tudni, ez az, amit senki se olvas el, de ettől még érvényes), és ha valami ezzel szembemegy, azt bizony ennek értelmében jogosan törlik.

Hirdetés

Most viszont a korábban is üldözött tartalomtípusok mellé bekerült a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatás, pánikkeltés, hamis gyógymódok és hírek megosztása is. Ilyenekből nem kevesebb mint 105 milliót talált a Facebook ebben az időszakban, de nem mindent tüntettek el teljesen az oldalról: 7 millió bejegyzést töröltek, 98 milliónál pedig a poszt olvasható maradt, de ellátták egy olyan jelzéssel, amely figyelmeztet az ellenőrizetlen forrásból származó információra.

A legtöbb bejegyzést a meztelenség és felnőtt tartalmak tiltására vonatkozó szabály miatt törölték, itt 35,7 millió posztot távolítottak el. A második legnagyobb kategória a győlöletbeszéd és uszítás, amely 22,5 milliós törölt állományt eredményezett - itt viszont érdemes megjegyezni, hogy ez a koronavírussal kapcsolatos álhírek mellett a leginkább növekvő témakör, itt az első negyedévhez képest 9,6 millióval nőtt azon posztok száma, amit el kellett távolítani.

A Facebook jelentésében szereplő számok tartalmazzák a cég által üzemeltetett Instagramról törölt bejegyzések számait is, arra viszont nem térnek ki, hogy a két szolgáltatásban milyen arányban szerepeltek törlendő elemek.

A törlések ellen természetesen lehet fellebbezni, ez egyelőre a Facebook saját moderációs rendszerén megy keresztül, ami viszont eléggé billeg a terhelés alatt, de lassan talán végre tényleg beindul az a független "legfelsőbb bíróság", amelyhez a vitás esetekben újabb fellebbezést lehet benyújtani, amennyiben jogtalannak érezzük a törlést vagy annak moderátori indoklását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.