Hirdetés

Több mint ötmilliárd forintra bírságolták az Avast vírusirtó fejlesztőjét



|

Nem tartották tiszteletben a felhasználók adatvédelemhez fűződő jogait.

Hirdetés

Komoly, közel 14 millió eurós bírságot szabott ki az Európai Unió az Avast kiberbiztonsági cégre, mivel a GDPR rendelkezéseivel szembemenve, illegálisan kezelte és értékesítette a felhasználói adatait - írja a TechRadar.

A lap információi szerint az ügy a cég 2020 előtti működésére vonatkozik, amelyre a spanyol Facua nevű civil szervezet hívta fel a helyi adatvédelmi ügynökség figyelmét. A Facua képviselői szerint az Avast a felhasználók tudta és beleegyezése nélkül gyűjtötte a privát böngészési adatokat, köztük olyanokat is, amelyek alkalmasak lehetnek az adott felhasználók azonosítására.

Hirdetés

Az adatokat nem közvetlenül az Avast, hanem Jumpshot nevű leányvállalata dolgozta fel, az adatcsomagokat pedig azzal az érveléssel értékesítették, hogy segítségükkel az érdeklődő cégek teljesebb képet kapnak a felhasználók online tevékenységéről.

Ehhez pedig többek között olyan adatokat gyűjtöttek össze a mit sem sejtő felhasználóktól, mint a Google Térkép keresési eredményei, GPS-koordináták, a YouTube-on megnézett videók, illetve a LinkedIn felületén megtekintett profilok, de például az összes Google-keresést is igyekeztek rögzíteni.

A spanyolok az ügyet az Európai Unió elnökségét idén januárig betöltő cseh képviselethez passzolták tovább, amely megállapította, hogy az Avast több ízben is megsértette a GDPR előírásait, a személyes adatok kezelésével kapcsolatban. Például nem megfelelően tájékoztatták az Avast antivírus program és böngészőbővítmény felhasználóit, hogy mi lesz az adataikkal. Emiatt 13,7 millió eurós, azaz bő 5,2 milliárd forintos bírságot szabtak ki a cégre.

A lap az Avast képviselőjét is megkereste az üggyel kapcsolatban, aki sietett rámutatni, hogy a szabálysértésről szóló első hírek hallatán azonnal bezárta a Jumpshot nevű céget és befejezte az adatok illetéktelen kezelését. Mivel azonban a cseh EU-elnökség által 2020 februárjában tartott vizsgálatok még folyamatban vannak, ennél bővebben egyelőre nem kommentálják az ügyet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.