Hirdetés

Több száz cicás videót néztek végig a tudósok és döbbenetes eredményre jutottak: a macskák furák



|

Vannak a felesleges tanulmányok, vannak a brit tudósok... és vannak a kassai egyetem állatorvosai.

Hirdetés

Nem gondoltuk, hogy létezik ember, aki úgy érzi, meg kell magyaráznia, miért néz nagy tételben cicás videókat az interneten, de a szlovákiai Kassa állatorvosi egyetemének kutatói most a tudomány nevében néztek végig gyors egymásutánban több mint száz videót.

Az állatorvosokat az érdekelte, lehetséges-e kategorizálni a macskák egymás irányába tanúsított érzelmeit a viselkedésük alapján, előre látni, ha verekedni fognak. Akinek van cicája, az csak mosolyog ezen, de a tudósok komolyan gondolták, hogy megfejtik őket. Felhívást tettek közzé arról, hogy várják a videókat, végül a beérkezett több tucat felvétel mellé a YouTube-ról is letöltöttek egy csomót, kiszelektálták azokat, amelyen rossz minőségű a kép, lemaradtak fontos mozzanatok vagy amelyeknek nem volt hangja, így maradt 105 videó 210 cicáról. Azt mondták, ez a legjobb módja annak, hogy természetes közegükben vizsgálják őket. (Na persze.)

Hirdetés

Az eredmény döbbenetes:

A cicák viselkedése nehezen behatárolható.

Három csoportba sorolták őket, ezzel pedig alighanem alapjaiban forgatják majd fel az etológia tudományát:

  • van, hogy a cicák barátságosak, játékosak egymással;
  • van, hogy ellenségesek;
  • és van egy csomó minden a kettő között.

Sőt, hogy bonyolítsák, olyan is van, hogy egy barátságosnak induló játék elfajul és verekedés lesz belőle. Őrület!

További megfigyelések: minél kevesebb hangot adnak ki, annál valószínűbb, hogy játékos bunyóról van szó, ha az egyik cica viszonozza a másik közeledését, akkor abból szintén ritkán lesz valódi verekedés, és hogy ez sincs kőbe vésve. A csoport vezetője, Noema Gajdoš-Kmecová mindenesetre lelkes és alig várja, hogy folytathassa a kutatást.

Tippeket adtak arra is, hogy ha két macska verekszik, vagy láthatóan verekedni fog, mit érdemes tenni:

  • semmiképp ne próbáljuk meg erővel szétválasztani őket, ne kiabáljunk rájuk,
  • lépjünk be a szobába, és nyugodtan kezdjünk elbeszélgetni,
  • kapcsoljuk a lámpákat fel és le,
  • kapcsoljuk be a tévét vagy váltsunk csatornát,
  • rakjunk közéjük párnát.

Köszönjük, tudomány!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.