Hirdetés

Több tízezer QAnon-fiókot függesztett fel a Twitter a Capitolium elleni támadás után



|

Jobb később, mint soha - hetvenezernél tartanak az összeesküvés-elméleteket terjesztő mozgalom fiókjainak ritkításában múlt hét péntek óta.

Hirdetés

Miután a múlt héten erőszakos tiltakozók törtek be a Capitolium épületébe és a zavargások következtében öt ember meghalt, a közösségi média platform felismerte, hogy igencsak megkönnyítette az ártalmas összeesküvés-elméletek terjesztését, így a legaktívabb QAnon-fiókok közül több tízezret fel is függesztett. A bannolás nemcsak a befolyásos személyekre koncentrálódott, hanem mélyebb tisztogatást végeztek.

"A Washington DC-ben történt erőszakos cselekményekre és a megnövekedett kockázatra tekintettel péntek délután megkezdtük több ezer olyan fiók végleges felfüggesztését, amelyek az összeesküvés-elméleteket valló QAnon mozgalommal kapcsolatos tartalmak megosztására irányultak"

- közölték keddi blogbejegyzésükben. Mint írták, erőfeszítéseik eredményeként az elmúlt pár napban legalább hetvenezer fiók ment a süllyesztőbe, amelyek közül sok esetben rengeteg account mindössze egyetlen felhasználót takart.

Hirdetés

Persze ez nem azt jelenti, hogy 70 000-rel kevesebb QAnon-hívő maradt a hálózaton, inkább csak azt, hogy ennyivel kevesebb álhíreket terjesztő fiók maradt. A Twitter szerint az általuk kigyomlált fiókok elsősorban arra használták a Twitter szolgáltatását, hogy a QAnonnal összefüggő, káros összeesküvés-elméleteket propagálják.

Emellett, bár nem törlik, de alaposan korlátozzák azoknak a fiókoknak a láthatóságát, amelyek előszeretettel retweetelik a QAnon-tartalmakat, vagyis kevésbé valószínű, hogy bekerülnek a keresési eredményekbe vagy a felhasználók idővonalaira. Így már érthetőek azok az egyre nagyobb számban jelentkező panaszok, amelyekben a tömegbázissal rendelkező felhasználók követőik számának drasztikus csökkenéséről írnak. Szintén a csoport összeesküvés-elméleteket népszerűsítő káros tevékenységére hivatkozva törölte a QAnon-mozgalom több száz felhasználójának fiókját szerdán a Facebook. De hiába a bannolás, ha a Telegramon egyre nagyobb teret nyernek…

Mint ismeretes, a QAnon vadabbnál vadabb összeesküvés-elméleteket terjeszt. Bár a közösségi oldalakon született, a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt hatalmas lufi lett, és kinőve az online teret, könnyen átjutott a való életbe is.

Futótűzként terjedő meta-összeesküvéseik sokféle népszerű és régi teóriából merítenek ötleteket, így például szerintük a politikusok, celebek és gazdagok gyerekeket raboltatnak el, és azok vérét isszák az örök élet reményében.

Mindebből pedig egyetlen kiutat látnak, Donald Trump személyében, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy segítsék ezt a titkos háborút, amit a jelenlegi amerikai elnök a sátánista milliárdosok ellen vív. Ráadásul a mozgalom már Európában is megvetette a lábát, hiszen itt sincs hiány szélsőségekből és erre nyitott ideológiájú emberekből.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.