Hirdetés

Több tízezer QAnon-fiókot függesztett fel a Twitter a Capitolium elleni támadás után

|

Jobb később, mint soha - hetvenezernél tartanak az összeesküvés-elméleteket terjesztő mozgalom fiókjainak ritkításában múlt hét péntek óta.

Hirdetés

Miután a múlt héten erőszakos tiltakozók törtek be a Capitolium épületébe és a zavargások következtében öt ember meghalt, a közösségi média platform felismerte, hogy igencsak megkönnyítette az ártalmas összeesküvés-elméletek terjesztését, így a legaktívabb QAnon-fiókok közül több tízezret fel is függesztett. A bannolás nemcsak a befolyásos személyekre koncentrálódott, hanem mélyebb tisztogatást végeztek.

"A Washington DC-ben történt erőszakos cselekményekre és a megnövekedett kockázatra tekintettel péntek délután megkezdtük több ezer olyan fiók végleges felfüggesztését, amelyek az összeesküvés-elméleteket valló QAnon mozgalommal kapcsolatos tartalmak megosztására irányultak"

- közölték keddi blogbejegyzésükben. Mint írták, erőfeszítéseik eredményeként az elmúlt pár napban legalább hetvenezer fiók ment a süllyesztőbe, amelyek közül sok esetben rengeteg account mindössze egyetlen felhasználót takart.

Hirdetés

Persze ez nem azt jelenti, hogy 70 000-rel kevesebb QAnon-hívő maradt a hálózaton, inkább csak azt, hogy ennyivel kevesebb álhíreket terjesztő fiók maradt. A Twitter szerint az általuk kigyomlált fiókok elsősorban arra használták a Twitter szolgáltatását, hogy a QAnonnal összefüggő, káros összeesküvés-elméleteket propagálják.

Emellett, bár nem törlik, de alaposan korlátozzák azoknak a fiókoknak a láthatóságát, amelyek előszeretettel retweetelik a QAnon-tartalmakat, vagyis kevésbé valószínű, hogy bekerülnek a keresési eredményekbe vagy a felhasználók idővonalaira. Így már érthetőek azok az egyre nagyobb számban jelentkező panaszok, amelyekben a tömegbázissal rendelkező felhasználók követőik számának drasztikus csökkenéséről írnak. Szintén a csoport összeesküvés-elméleteket népszerűsítő káros tevékenységére hivatkozva törölte a QAnon-mozgalom több száz felhasználójának fiókját szerdán a Facebook. De hiába a bannolás, ha a Telegramon egyre nagyobb teret nyernek…

Mint ismeretes, a QAnon vadabbnál vadabb összeesküvés-elméleteket terjeszt. Bár a közösségi oldalakon született, a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt hatalmas lufi lett, és kinőve az online teret, könnyen átjutott a való életbe is.

Futótűzként terjedő meta-összeesküvéseik sokféle népszerű és régi teóriából merítenek ötleteket, így például szerintük a politikusok, celebek és gazdagok gyerekeket raboltatnak el, és azok vérét isszák az örök élet reményében.

Mindebből pedig egyetlen kiutat látnak, Donald Trump személyében, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy segítsék ezt a titkos háborút, amit a jelenlegi amerikai elnök a sátánista milliárdosok ellen vív. Ráadásul a mozgalom már Európában is megvetette a lábát, hiszen itt sincs hiány szélsőségekből és erre nyitott ideológiájú emberekből.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.