Hirdetés

Többévnyi fotós posztot tett elérhetetlenné a Twitter/X hibája



|

Sokan arra gyanakodnak, hogy Elon Musk a régi bejegyzések törlésével akart spórolni.

Hirdetés

A Twitter tavalyi felvásárlása óta hektikus döntések jellemzik az időközben X-re átnevezett mikroblogot, néhány napja például azzal borzolta a közönség kedélyeit az új tulajdonos Elon Musk, hogy bejelentette a blokkolás funkció törlését, előtte pedig a neki nem tetsző külső oldalak elérését lassította le, csak hogy az ezt követő felháborodás hatására gyorsan visszakozzon.

A közel egy éve tartó káosz tükrében nem csoda, hogy a felhasználók azt is szándékos változtatásnak tudták be, hogy a hétvégén elérhetetlenné váltak a 2014 előtti fotós posztok a platformon, ám a jelek szerint ezúttal nem erről van szó.

Hirdetés

Elsőként Tom Coates hívta fel rá a figyelmet, hogy semmilyen 2014-nél korábbi, médiatartalmakkal ellátott bejegyzéshez sem lehet hozzáférni, amit a felhasználó Musk "újabb vandalizmusának" tudott be. Erre reagálva gyorsan körbefutott a sajtóban, hogy az X valószínűleg spórolás miatt szabadulhatott meg a régi bejegyzésektől, de azóta úgy tűnik, hogy inkább egy hiba áll a háttérben.

A problémát a mikroblog által használt rövidített, "t.co" linkek okozhatják. Coates eredeti posztjához előbb egy közösségi kiegészítés érkezett, amely szerint a fotók továbbra is ott vannak a szervereken, pusztán az azokhoz vezető URL-ekkel történt valami. Azóta pedig el is kezdtek ismét feltűnni az érintett bejegyzések, köztük Ellen DeGeneres 2014-es Oscar-szelfijével, amely a platform legtöbbször megosztott posztja lett.  

Az ügy kapcsán a The Verge azt írja, hogy a bug valójában a 2016-ig feltöltött fényképes posztokat érintette, amikor is a Twitter akkori vezetése egy új URL-előnézeti megoldást vezetett be. A hiba tehát azokra a fotós tartalmakra terjedhetett ki, amelyek még nem az ún. "enhanced URL enrichment" szabványt használták. Ugyanakkor az Elon Muskkal szembeni bizalmatlanságot jelzi, hogy egyes felhasználói kommentárok szerint valójában nem bug volt ez, csak a milliárdost megijesztették a bejegyzések eltűnését övező reakciók, és inkább visszacsinálja a tisztogatást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.