Hirdetés

Sokak legféltettebb, pszichológusnál elmondott titkai szivárogtak ki a hanyag adatvédelem miatt



|

Finnország legsúlyosabb bűncselekményeként emlegetik a közel harmincezer embert érintő adatszivárgást.

Hirdetés

A Vastaamo egy mentális egészséggel foglalkozó startupként indult, a jól átgondolt stratégia és a könnyen kezelhető felhasználói felülete miatt azonban hamar Finnország legnagyobb pszichológiai szolgáltatójává nőtte ki magát.

A projekt azzal a céllal indult, hogy ledöntse a pszichológushoz járás negatív stigmáit, senki ne szégyellje a problémáit és mindenki találjon egy szakértőt, akivel beszélgethet. A Vastaamo azonban a szakmának is kecsegtető volt, hiszen a szakembereknek jelentősen kevesebb papírmunkát ígért. Az időpont foglalástól kezdve az összes dokumentációig minden digitalizálva volt.

Hirdetés

Ez azonban, ahogy azt már megtanulhattuk, végül nem vezetett jóra. Ugyan a finn állam megpróbált segíteni az adatvédelemben az egységes rendszer bevezetésével, ezt a cég elutasította arra hivatkozva, hogy akkor bármilyen orvos hozzáférne az országban az adataikhoz, ezt a kormány később megcáfolta.

A Vastaamo végül tavaly egy komoly hackertámadás áldozatává vált, amely során körülbelül harmincezer ember minden adata került egy támadó vagy hackercsapat kezébe.

A cég összes adatát, beleértve a szakemberekkel folytatott beszélgetéseket, mindössze néhány tűzfal és bejelentkezési felület védte az illetéktelen hozzáférésektől.

A kiszivárgott adatok aztán el is kezdtek felkerülni az internetre. Volt, hogy néhány órán át az egész adatbázis elérhető volt egy névtelen hackerfórumon. A nagyjából harmincezer emberből 25 ezer feljelentést tett a rendőrségen és sokan még fizettek is a tolvajnak, hogy törölje az adataikat. Ezt néhány száz dollár ellenében tette meg, bizonyítékot viszont sosem mutatott arról, hogy végleg eltávolította volna az információkat.

A Vastaamo nevű szolgáltatás a hatalmas botrány ellenére egyelőre tovább üzemel, a sértetteknek egy ingyenes ülést ajánlottak fel és volt, aki arról számolt be, hogy a pszichológusa azzal nyugtatta: "nem kell mindent elhinni, amit az interneten olvasol."

Ezek az adatok, ahogy minden, ami egyszer felkerül az internetre, már örökre ott is maradnak. Januárban például 11 különböző fórumon jelent meg újra a teljes adatbázis.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.