Hirdetés

Tolvaj kriptoapp hozta kínos helyzetbe az Apple-t



|

Egészen a keresési találatok csúcsáig jutott egy rendkívül veszélyes app az iOS alkalmazásboltjában.

Hirdetés

Aki komolyan veszi az Apple reklámszövegeit, az valószínűleg teljes nyugalommal böngész az iOS és az iPadOS alkalmazásboltjában, hiszen a cupertinóiak rendszeresen hangoztatják, hogy szigorú szabályokkal védik az App Store bizonságát, s hogy minden tételt behatóan ellenőriznek.

Most azonban egy kínos eset mutat rá, hogy ez nem egészen így van, vagy legalábbis arra, hogy még Tim Cookék fallal körülvett édenkertjébe is beférkőzhetnek a rossz szándékú elemek.

Hirdetés

A The Crypto Layers jogi cég ügyvezető partnere, Rafael Yakobi nemrég a Twitteren hívta fel rá a figyelmet, hogy az App Store-ban a "Trezor" keresőszót beírva heteken át egy csaló alkalmazás ugrott fel első találatként, amely alkalmas arra, hogy ellopja a megtévesztett áldozatok kriptovalutáját. A trükk lényege, hogy a Trezor Hardware Wallet egy létező, legitim szolgáltatás, melynek a nevével visszaéltek az app készítői.

Mikor Yakobi posztolta a figyelmeztetést, a "Trezor Wallet Suite" néven futó program még mindig elérhető volt, cikkünk írásakor viszont már nem sikerült a nyomára bukkannunk. A szakértő úgy gondolja, hogy az áldozatok száma akár több ezer is lehet. Az érintetettek körét ugyanakkor valamelyest szűkíti, hogy az app csak az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban szerepelt a keresési találatok élén.

Az eset kapcsán a 9to5Mac beszámolója felidézi, hogy a kriptovaluta-tulajdonosok most azért is lehetnek joggal dühösek, mert az Apple egyébként hírhedt arról, hogy szigorú előírásokat támasztva nem engedi be az App Store-ba a különböző szolgáltatók hivatalos appjait, miközben az azok neve mögé bújó csaló alkalmazások előtt a jelek szerint nyitva áll a kapu.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.