Hirdetés

Tömegesen küldi a hamis baleseti riasztásokat a síelők zsebéből az iPhone 14



|

A jelek szerint az Apple nem gondolt mindenre az új funkció megalkotásánál.

Hirdetés

Az iPhone 14-sorozat két új életmentő funkciót is hozott: az egyik a műholdas segélyhívásoké, amely már ki is húzott a csávából egy alaszkai férfit, a másik pedig a balesetek érzékelése és a hatóságok automatikus riasztása, aminél viszont még nem egyértelmű, hogy jó ötlet volt-e a bevezetése.

Az almás mobilok szenzorai ugyanis a jelek szerint nem elég kifinomultak, mivel korábban a vidámparkok közelében szolgáló hatóságok panaszkodtak, hogy rengeteg kamu hívást kapnak a hullámvasutazó vendégek miatt, a téli szezon beálltával pedig a sípályák váltak a probléma gócpontjává.

Hirdetés

Az AppleInsider beszámolója szerint az amerikai Colorado és Utah, valamint a kanadai Brit Kolumbia államban is leterhelik a hatóságokat az iPhone 14-tulajdonosoktól érkező alaptalan riasztások, amelyeket a síelés, snowboardozás és egyéb sportok közben végzett mozgás vált ki.

"Nem szokásunk figyelmen kívül hagyni a hívásokat. Ezek a hívások pedig óriási erőforrásokat kötnek le, a diszpécserektől kezdve a helyetteseken át a síjárőrökig. És nem hiszem, hogy valaha is akadt köztük tényleges vészhelyzet."

- mondta a Trina Dummer, a coloradói Summit County 911 mentési központ ideiglenes vezetője. Az illetékesek ugyanakkor nem egyformán reagálnak a helyzetre. Utah államban például még a hamis hívások ellenére is mindenkit óva intettek attól, hogy kikapcsolják a baleseti érzékelést, arra hivatkozva, hogy egyetlen valódi vészhelyzeti segítségnyújtást sem szeretnének elmulasztani. Brit Kolumbia helyi mentési szervezete viszont örülne, ha az Apple alapértelmezett helyett manuálisan aktiválhatóvá tenné a funkciót, így csökkentve a kamu hívások gyakoriságát.

"Nem hiszem, hogy számoltak azokkal az emberekkel Brit Kolumbiában, akik szeretik a természetet, és elmennek az erdőbe, hogy szó szerint végigzúzzanak rajta, akár hegyi kerékpárral, akár síléccel. Nyilvánvalóan nem kell sok ahhoz, hogy kiváltódjanak [a riasztások]."

- véli Dwight Yochim, a British Columbia Search and Rescue Association egyik vezetője. Mindent összevetve az Apple-nek egyértelműen lenne mit tennie a funkció finomhangolásával, ami persze valamivel még mindig jobb hír a cégnek, mintha arról szólnának a beszámolók, hogy az iPhone 14 és  a 14 Pro nem jelez a kritikus helyzetekben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.