Hirdetés

Tömegesen töltik le a Wikipédiát az oldal blokkolásától tartó oroszok



|

Az utóbbi hetekben erősen megugrott az érdeklődés az orosz nyelvű Wikipédia-szócikkek letöltése után.

Hirdetés

Negyedik hete tart az orosz-ukrán háború, a frontvonalak befagyásával pedig egyre biztosabbnak tűnik, hogy elhúzódó konfliktussal kell számolnunk. A harc nem csak az ukrán városokban, de a gazdasági fronton is dúl, ahogy a nyugati államok és a szomszédját lerohanó Oroszország különböző szankciókkal feszülnek egymásnak.

A közelmúltban több nyugati cég is korlátozásokat jelentett be, vagy teljesen beszüntette az oroszországi működését, miközben a helyi hatóságok is igyekeznek válaszlépéseket hozni. Ennek legutóbbi fejleménye a Facebook és az Instagram hivatalossá váló betiltása, az orosz felhasználók pedig attól tartanak, hogy a Wikipédia lehet a következő.

Hirdetés

A Slate ugyanis nemrég arról számolt be, hogy ebben a hónapban már 148 457 alkalommal töltötték le a Wikipédia orosz nyelvű szócikkeit az internetes tartalmak offline elérésére létrehozott Kiwix böngésző segítségével, ami 4000 százalékkal haladja meg a januári forgalmat. A Kiwix torrent fájlként kínálja fel a Wikipédia 1,8 millió orosz bejegyzését, a teljes csomag 29GB-ot foglal. A letöltés teljesen legális, mivel a közösségi enciklopédia szabályai nem tiltják az ilyesmit.

A felhasználók félelme nem alaptalan, a kommunikációs hatóság, a Roszkomnadzor ugyanis nemrég kilátásba helyezte a Wikipédia blokkolását, miután az nem volt hajlandó törölni az Ukrajna lerohanásáról tanúskodó szócikket. Mint ismert, az orosz kormány minden erejével igyekszik korlátozni a lakosság hozzáférését a konfliktusról szóló külföldi beszámolókhoz, a korábban elfogadott rémhírterjesztési törvény értelmében pedig akár 15 éves börtönbüntetést is kaphat az, aki a hivatalosan előírt "különleges hadművelet" helyett "háborúnak" nevezi a történteket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.