Hirdetés

Törölnie kellett a Facebookról unokái fényképét egy nagyinak a bíróság miatt



|

A drákói szigorúsággal kirótt ítélet mögött egy nem is olyan rég megismert mozaikszó lapul, a GDPR.

Hirdetés

Egyetemi ismerősöket összekapcsoló felületnek indult, aztán pár év alatt meghódította a világot a Facebook, amit ma már minden generáció aktívan használ. Emiatt is figyelhető meg egyébként, hogy a fiatalabb inkább más felületeit keresik a közösségi médiának, mert nem akarnak ugyanott társas életet élni, ahol a szüleik elolvashatják, lájkolhatják, sőt kommentelhetik bejegyzéseiket. De mielőtt túlságosan elkanyarodnék az eredeti témáról, térjünk is gyorsan rá egy holland bírósági ítéletre, amire felkapta a fejét szaklapok mellett a nemzetközi sajtó fősodra is.

Hirdetés

Az történt ugyanis, hogy egy holland asszony bíróság elé citálta édesanyját, amiért fittyet hányva lánya kérlelésére, olyan lelkesedéssel posztolgatta az 5, 6 és 14 éves unokáiról készült fényképeket a Facebookra (és a Pinterestre), mintha nem lenne holnap. Bár nem tartozik szorosan az ügyhöz, a helyi média beszámolt olyan részletekről, miszerint a legidősebb gyermek hét évet élt a nagyival, mielőtt magához vette volna az apja (tehát szétmentek a szülők), valamint a két nő (anya és lánya) között annyira elmérgesedett a viszony a képek miatt, hogy egy évig szóba sem álltak egymással.

Mindenesetre a bíróság a gyermekek anyja által képviselt álláspontot fogadta el, az indoklás szerint azért, mert ugyan adatok személyes felhasználására nem vonatkozik a szabályozás, azáltal, hogy a nagymama kiposztolta a képeket, hozzáférhetővé tette azokat a nyilvánosság számára. Emiatt 50 eurós bírságot szabtak ki rá, ami naponta további 50 euróval emelkedik (maximum 1000 euróig), amíg eleget nem tesz a határozatnak. A BBC által megszólaltatott médiajogász, Neil Brown úgy véli, sokakat meg fog lepni az ítélet, akik jellemzően gondolkodás nélkül osztják meg a világgal mások fényképeit is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.