Hirdetés

Története legnagyobb leépítését hajtja végre a Google anyacége



|

Története legnagyobb leépítését hajtja végre a Google anyacége

Hirdetés

A pandémia távmunkára, távoktatásra és otthoni szórakozásra kihegyezett évei alatt a technológiai vállalatok valósággal virágoztak, a szolgáltatásaik és termékeik iránti hirtelen megugró igényt pedig gyors és tömeges munkaerő-felvétellel igyekeztek kielégíteni.

A bőség ideje azonban a COVID-dal együtt lecsengett, a túlköltekező gigászok pedig az elmúlt hónapokban sorra jelentették be a tömeges kirúgásokat: a Twittertől több mint 4000, a Facebook mögött álló Metától 11 ezer, az Amazontól 10 ezer, a Microsofttól pedig 11 ezer embernek kellett új állás után néznie. Most a Google anyacége, az Alphabet is csatlakozott a többiekhez, mindenki másnál több munkatársat eresztve szélnek.

Hirdetés

A vezérigazgató Sundar Pichai egy pénteki e-mailben értesítette az állomány megmaradt tagjait, hogy 12 ezer kollégájuknak intenek búcsút. A kirúgott tömeg a teljes állomány 6%-ának felel meg, így ez a legnagyobb leépítés a vállalat történetében. A ritkítás leginkább a toborzást és a fő tevékenységen kívüli projekteket érinti, de összességében az Alphabet egyetlen érdekeltsége, köztük a Google, az önvezető technológiákra szakosodott Waymo és a kutatásokért felelős Verily sem marad ki belőle.

A lépés oka a konkurenciához hasonlóan itt is a költségcsökkentés és a működés racionalizálása: Pichai a "megváltozott gazdasági realitásokkal" indokolta a leépítést, az ehhez vezető döntésekért pedig "teljes felelősséget" vállalt, bármit is jelentsen ez. Ahogy az ügyről beszámoló Gizmodo felhívta rá a figyelmet, a tőzsdefelügyelethez korábban benyújtott hivatalos beszámolója alapján az Alphabet 2021 és 2022 között 24%-kal növelte az állománya létszámát, 150 028-ról 186 779 főre.

Az Egyesült Államokban élő elbocsátottak már meg is kapták a rossz hírt közlő hivatalos értesítést, a nemzetközi munkatársaknak viszont még várniuk kell rá. Az amerikai távozóknak 60 napos felmondási időt  és 16 hetes fizetést biztosítanak, plusz minden, a vállalatnál eltöltött teljes évért további 2 hétnyi javadalmazást. A külföldi kollégák esetében a helyi előírások fogják meghatározni a végkielégítés mértékét és módját.

Ami pedig a vállalatóriás jövőjét illeti, Pichai kifejezetten bizakodó hangot ütött meg az állásukat megtartó munkatársaknak címzett levelében. A CEO szerint a mesterséges intelligenciába való korai befektetéseik miatt a Google termékei most jobbak, mint valaha, a cég pedig készen áll arra, hogy teljesen új élményeket kínáljon a felhasználóknak, a fejlesztőknek és az üzleteknek.

"Egy nagy lehetőség áll előttünk a mesterséges intelligenciával a termékeinkben, és készen állunk arra, hogy bátran és felelősségteljesen közelítsünk hozzá."

- írta az e-mailben Pichai. A vezető nem véletlenül hangsúlyozza  mesterséges intelligencia fontosságát, egyes vélekedések szerint ugyanis a decemberben megjelent ChatGPT MI-chatbot hosszabb távon komolyan veszélyeztetheti a keresőóriás pozícióit, mivel szimpla weboldalak helyett komplex tájékoztatást képes nyújtani a legkülönbözőbb témákban, akár még egy esszét is megírva helyettünk.

Az Alphabet/Google félelmeit fokozhatja, hogy Microsoft már rá is repült a lehetőségre, és a 2019-es 1 milliárd után újabb 10 milliárd dollárt fektetne a ChatGPT-t kifejlesztő OpenAI-ba, magát a chatbotot pedig a saját szolgáltatásaiba, köztük a Bing keresőbe is beépítheti.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.