Hirdetés

Tovább folytatódik az Apple és a Tumblr pornóháborúja



|

A közösségi oldal szigorú, de nem túl ügyes intézkedésekkel igyekszik visszaszorítani a felnőtt tartalmakat.

Hirdetés

A Tumblr manapság nem sokat hallani, pedig a 2007-ben alapított közösségi oldal akár a nagyok egyike is lehetne, hiszen ugyanarra használható, mint bármelyik riválisa: multimédiás tartalmakat posztolhatunk rajta, és persze másokat is követhetünk.

A platform pályafutása azonban nem alakult túl szerencsésen, jó ideig ugyanis szabadon burjánzott rajta a pornó, azon belül is a pedofil tartalmak, így feketelistára került a  közvélemény és az olyan nagy cégek szemében, mint az Apple. Az üzemeltetők ugyan néhány éve egy komolyabb tisztogatás keretében kigyomlálták a problémás kontentet, de a jelek szerint azóta ismét elharapódzott a helyzet.

Hirdetés

A Tumblr hivatalos blogján ugyanis nemrég újabb szigorú intézkedéseket jelentettek be, hogy a közösségi oldal iOS-es alkalmazása fent maradhasson a pornó minden formáját tiltó App Store-ban. Ezek értelmében a "felnőtt" kategóriába eső blogokat teljesen elrejtik az iPhone-os és iPades felhasználók elől, továbbá bizonyos pikáns posztok sem jelennek majd meg az ajánlásokban és az üzenőfalakon.

"Annak érdekében, hogy az Apple App Store-ban maradhassunk, és a Tumblr iOS alkalmazásunk elérhető legyen, olyan változtatásokat kellett végrehajtanunk, amelyek segítségével jobban megfeleltünk az érzékeny tartalmakra vonatkozó irányelveiknek."

- írja a változtatásokat bejelentő poszt. A megmaradt felhasználók viszont nem fogadják jól a dolgot, a hadjárat keretében ugyanis egy sor olyan taget is letiltottak, aminek látszólag semmi köze sincs a pornóhoz, például Tony the Tigert (a Kellog's kabalaállatát), vagy Eugen Levy színészt. A blokád alá helyezett kifejezések közösségileg összeállított listája itt olvasható.

A felháborodás miatt hazai fronton is védekezésre kényszerülő Tumblr most egy másik blogbejegyzésben azt ígéri, hogy januárban felülvizsgálják a letiltott tageket, és egy webalapú megoldással lehetővé teszik a felhasználóknak az érzékeny tartalmak engedélyezését.

Ahogy a TechCrunch cikke felhívta rá a figyelmet, a platform iOS-es alkalmazásának egy korábbi fejlesztője a saját Tumblr-blogján avatta be az érdeklődőket, hogy mi is állhat a közösségi oldal újabb szigorításai mögött.

A szoftvermérnök szerint a botrányos múlt miatt az Apple moderátorai már eleve gyanakodva vizsgálják az app frissítéseit, és ha pornóba botlanak, könyörtelenül visszadobják az alkalmazást. A beszámoló alapján ez nagyjából minden ötödik új verziónál megesik, de ha az átlagosnál is kitartóbb moderátorba botlanak, akkor több környi módosításba és tisztogatásba kerül, mire az Apple engedélyezi a frissítés megjelenését.

A fejlesztők ezért igyekeznek már jó előre kiszűrni a problémás tartalmakat, de ahogy a helyzet mutatja, ezzel az élből tiltott kifejezések köre is exponenciálisan növekszik, egy sor ártalmatlan kontentet is magával rántva.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.