Hirdetés

Tovább folytatódik az Apple és a Tumblr pornóháborúja

|

A közösségi oldal szigorú, de nem túl ügyes intézkedésekkel igyekszik visszaszorítani a felnőtt tartalmakat.

Hirdetés

A Tumblr manapság nem sokat hallani, pedig a 2007-ben alapított közösségi oldal akár a nagyok egyike is lehetne, hiszen ugyanarra használható, mint bármelyik riválisa: multimédiás tartalmakat posztolhatunk rajta, és persze másokat is követhetünk.

A platform pályafutása azonban nem alakult túl szerencsésen, jó ideig ugyanis szabadon burjánzott rajta a pornó, azon belül is a pedofil tartalmak, így feketelistára került a  közvélemény és az olyan nagy cégek szemében, mint az Apple. Az üzemeltetők ugyan néhány éve egy komolyabb tisztogatás keretében kigyomlálták a problémás kontentet, de a jelek szerint azóta ismét elharapódzott a helyzet.

Hirdetés

A Tumblr hivatalos blogján ugyanis nemrég újabb szigorú intézkedéseket jelentettek be, hogy a közösségi oldal iOS-es alkalmazása fent maradhasson a pornó minden formáját tiltó App Store-ban. Ezek értelmében a "felnőtt" kategóriába eső blogokat teljesen elrejtik az iPhone-os és iPades felhasználók elől, továbbá bizonyos pikáns posztok sem jelennek majd meg az ajánlásokban és az üzenőfalakon.

"Annak érdekében, hogy az Apple App Store-ban maradhassunk, és a Tumblr iOS alkalmazásunk elérhető legyen, olyan változtatásokat kellett végrehajtanunk, amelyek segítségével jobban megfeleltünk az érzékeny tartalmakra vonatkozó irányelveiknek."

- írja a változtatásokat bejelentő poszt. A megmaradt felhasználók viszont nem fogadják jól a dolgot, a hadjárat keretében ugyanis egy sor olyan taget is letiltottak, aminek látszólag semmi köze sincs a pornóhoz, például Tony the Tigert (a Kellog's kabalaállatát), vagy Eugen Levy színészt. A blokád alá helyezett kifejezések közösségileg összeállított listája itt olvasható.

A felháborodás miatt hazai fronton is védekezésre kényszerülő Tumblr most egy másik blogbejegyzésben azt ígéri, hogy januárban felülvizsgálják a letiltott tageket, és egy webalapú megoldással lehetővé teszik a felhasználóknak az érzékeny tartalmak engedélyezését.

Ahogy a TechCrunch cikke felhívta rá a figyelmet, a platform iOS-es alkalmazásának egy korábbi fejlesztője a saját Tumblr-blogján avatta be az érdeklődőket, hogy mi is állhat a közösségi oldal újabb szigorításai mögött.

A szoftvermérnök szerint a botrányos múlt miatt az Apple moderátorai már eleve gyanakodva vizsgálják az app frissítéseit, és ha pornóba botlanak, könyörtelenül visszadobják az alkalmazást. A beszámoló alapján ez nagyjából minden ötödik új verziónál megesik, de ha az átlagosnál is kitartóbb moderátorba botlanak, akkor több környi módosításba és tisztogatásba kerül, mire az Apple engedélyezi a frissítés megjelenését.

A fejlesztők ezért igyekeznek már jó előre kiszűrni a problémás tartalmakat, de ahogy a helyzet mutatja, ezzel az élből tiltott kifejezések köre is exponenciálisan növekszik, egy sor ártalmatlan kontentet is magával rántva.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.