Hirdetés

TP-Link: Mesh és Wi-Fi 6: a jövő elérkezett



|

Egycsapásra megszűnik a rossz vétel a két legújabb technológia ötvözésével. A TP-Link Deco X rendszerei a mesh kiépítés mellett Wi-Fi 6-kompatibilisek, hogy lakásod legtávolabbi pontján is villámgyors neted lehessen.

Hirdetés

Mindenki használja nap mint nap a Wi-Fi-technoló­giát, már közműnek számít, akár a villany vagy a gáz, de sajnos messze nem tökéletes a zsinór nélküli adatátvitel. Biztosan te is megtapasztaltad már, hogy amint eltávolodsz a routertől, a kapcsolat lassul, a videók akadozni kezdenek, az online játék pedig élvezhetetlenné válik. Elég néhány fal, esetleg egy emelet, és a Wi-Fi-jelből alig marad valami. Hogy ezzel leszámoljanak, két nagyon fontos fejlesztést mutattak be a mérnökök, a TP-Link legújabb Deco X sorozatával pedig mindkettő a tiéd lehet.

Hirdetés


Mesh és Wi-Fi 6

Ahogy a mobil eszközök terjedtek, úgy lett egyre nagyobb szükség a Wi-Fi-technológiára. Ma már egy átlagos otthonban 10-20 vagy akár 30 darab, a netre kábelmentesen kapcsolódó eszköz is lehet, amivel egy régi, elavult központi egységre épített router nem képes megbirkózni.

A TP-Link Deco X90 akár 200 klienssel is elbánik egyszerre!


A megoldást több technológia egyesítése jelenti, ám emellett a legújabb hálózati egységek számítási teljesítményét is jelentősen növelték. A kis hatósugarú, gyenge, szakadozó vétel az egyik legbosszantóbb Wi-Fi-tulajdonság, amelyre a Deco X széria a mesh technológiát kínálja válaszul. A másik, legalább ennyire zavaró tényező a lassú adatátvitel, a hosszú késleltetési idő és a több kliens esetén jelentkező adatforgalmi gondok. Nem ritka, hogy amíg a család egyik tagja videómegosztó oldalon néz nagy felbontású filmet, addig a másik nem tud zavartalanul játszani. Ennek oka a router gyenge központi egysége és elavult rádiós szabványa. Mindezekre a Deco routerek erős SoC-je és az 802.11ax - vagy ismertebb nevén Wi-Fi 6 - szabvány bevezetése jelenti a megoldást.

A Wi-Fi 6 sokkal jobb forgalomszervezést, párhuzamos adatátvitelt és stabilabb jelszintet garantál, emellett jelentősen jobb sávszélességen kapcsolódhatsz. A mesh a zavartalan, nagy hatósugarú lefedettségért felel, ugyanis a több, azonos képességű hálózati központ egymással dedikált WLAN-csatornán képes kommunikálni, megosztani a kliensek kiszolgálását és gondoskodni a roamingról. Ez utóbbi azt jelenti, hogy amikor mobillal a kezedben átsétálsz akár egyik emeletről a másikra, egy pillanatra sem szakad meg a jel, sőt mindvégig tökéletes jelerőséggel kapcsolódhatsz.


Deco X90

A jelenlegi legjobb Deco mesh rendszer az X90-es jelölést viseli. Ez AX6600-as összesített sebességre képes (574+1201+4804 Mb/s), a feldolgozóegysége pedig akár 200 klienssel is elbánik egyidejűleg. A mesht kihasználva a maximális alapterület 560 m2, ráadásul a központok egymással mindig a legelőnyösebb backhaul hálózaton kommunikálnak. A WAN-port (erre kapcsolódik a szolgáltató internetelérése) 2,5 Gb/s-os, és a mobilos app mellett persze a megszokott kényelmi funkciók sem hiányoznak.

Újdonság a mesterséges intelligencia bevezetése, amely ezúttal a forgalomirányítást vizsgálja. Miután beállítottad otthonodban Deco mesh rendszeredet, a routerek egymással kommunikálva elemzik az adatforgalmat az egyes helyeken, majd ennek megfelelően osztják el az erőforrásokat, hogy minden helyiségben a lehető legjobb netes kapcsolatot élvezhesd. Például az egyik szobában a folyamatos HD-streaming kapja a prioritást, a másik szobában pedig az online játékokhoz elengedhetetlen alacsony válaszidő.

Deco X60 és X20

A középkategóriában az AX3000-es Deco X60-at indítja a cég, amely Wi-Fi 6-os, és 5 GHz-en 2402 Mb/s-ra képes, méghozzá 150 klienssel. A WAN-port ezúttal gigabites, ahogy egy LAN-csatlakozás is elérhető mindegyik router hátulján. Mint minden Deco mesh rendszer esetében, úgy itt is kihasználhatod a LAN-portot backhaulként, így a routerek közti dedikált adatcsatorna nem terheli a Wi-Fi-t. Belépőszinten a Deco X20-ra érdemes figyelni, amely szintén Wi-Fi 6 szabványú, a központi egység kellőképpen erős, és akár 1201 Mb/s sebességet is elérhetsz vele kliensenként.

A Deco X rendszerekkel számtalan extra funkciót is kapsz. Például a HomeCare-nek köszönhetően már a routeren fennakadnak a kártevők. A vendéghálózat mellett szülői felügyeletet aktiválhatsz, sőt Deco rendszeredet az Amazon Alexa vagy Google Asszisztens ökoszisztémáiba is integrálhatod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.