Hirdetés

Nem akarsz Trónok harca és Bosszúállók spoilerekbe belefutni? Segítünk!



|

Sokak által várt sorozat és mozifilm esetében a premier környékén egy tonna leleplező információ kerül fel a netre, ami joggal zavarja azokat, akik nem szeretik, ha valaki idő előtt elrontja a szórakozásukat. Szerencsére van gyógyír.

Hirdetés

A spoilerek sokakat idegesítenek minden film és tévésorozat esetében, de a Trónok harca és a Bosszúállók: Végjáték az átlagosnál is nagyobb közérdeklődésre tarthat számot. És most, hogy a sárkányos-ármánykodós sorozat utolsó évada hivatalosan is elindult, valamint bennfentesek már megnézhették a Marvel szuperhőseposzának befejező részét, elzárhatatlan csapként kezdi elárasztani az internetet egy csomó olyan infómorzsa, leleplezés és kikotyogott titok, amelyekkel nem szeretnének találkozni azok, akik inkább a film közben, saját maguk szeretnék megélni a meglepetéseket. Ha pedig akár véletlenül is rápillantunk egy spoilerre, már nem tudjuk visszacsinálni a dolgot. Daeneryst megeszi az egyik sárkánya? A Vasember szerelembe esik Thanosszal? Puff, vége a várakozásnak, innentől már nem lesz ugyanaz az élmény. Még szerencse, hogy vannak okos böngésző-kiegészítők, amelyek elrejtik előlünk a kéretlen információkat!

Hirdetés

A Chrome böngészőhöz letölthető bővítmények közül a témában a Spoiler Protection 2.0 az egyik legsokoldalúbb. Ebben részletesen be tudjuk állítani, milyen filmekkel, sorozatokkal kapcsolatban nem szeretnénk semmilyen információt látni. Ezután nyugodtan böngészhetünk vagy használhatjuk a közösségi oldalakat, ugyanis a beállított kulcsszavakhoz és kifejezésekhez kapcsolódó tartalmakat nemes egyszerűséggel letakarja a plugin. Az egyenként megadott kifejezések (például a Trónok harca esetében a sorozat címe, a fontosabb karakterek neve) mellett külön megadhatunk olyan Facebook oldalakat, amelyekkel kapcsolatban szintén mindent lepel alatt tart majd a böngésző (az alábbi példában szintén a Game of Thrones hivatalos oldalával mutatják be a funkciót). A plugin elérhető Firefox böngésző alá is.

Többek között YouTube-os spoilerekre szakosodott a Video Blocker, amelyben megadhatunk kulcsszavakat és kifejezéseket, és ha ilyesmi szerepel egy adott videó címében vagy leírásában, azt nem jeleníti meg a böngésző. Külön lehetőség van csatornák letiltására is, így ha követünk egy kissé túlzottan csacsogós kedvű videóst, a biztonság kedvéért az összes tőle érkező tartalmat letilthatjuk egy időre.

Kifejezetten a Trónok harca spoilerek ellen véd a Game of Spoils nevű kiegészítő, amely Facebookon, Twitteren, Redditen és Google News alatt is lefedi és megjelöli a lehetséges spoilereket. Viszont nem árt vigyázni, mert ez csak az angol nyelvű találatokat szűri, a magyarok esetében Szalacsi bácsi szavai érvényesek: "az ellen nem véd".

A Tumblr felhasználók (mármint azok, akik még használják a szolgáltatást a Nagy Pornószűrős Káosz beütése után) a Tumblr Savior lehet a megoldás, ebben szintén beírhatunk egy adagnyi olyan szót és kifejezést, amelyeket figyel a plugin és az ezeket tartalmazó postokat elrejti előlünk. Firefox kompatibilis verzióért erre tessék.

A Facebook spoilereit (vagy bármilyen egyéb olyan témát, amit nem szeretnénk látni a politikától a potencianövelőig) a Social Fixer segíthet elrejteni, ez ráadásul Chrome mellett Firefox és Safari alá is elérhető.

Persze érdemes azért szem előtt tartani, hogy egyik megoldás sem bombabiztos (hol a nyelvi akadályok miatt, hol pedig azért, mert a spoilerezők trükkössége nem ismer lehetetlent), szóval minden szoftveres segéd ellenére érdemes nyitott szemmel járkálni a neten - vagy inkább jókor becsukni a szemeinket. Ha pedig te magad szoktál spoilerezni szándékosan vagy véletlenül, a netes etikett vonatkozó íratlan szabályát kövesd: bármilyen spoilergyanús infót, képet vagy egyéb tartalmat osztanál meg, mindenképpen jó előre jelezd címben, kitakarással, tovább gombbal, hogy a kevésbé óvatosan netező cimboráid utána ne vadásszanak rád hordákba verődve kiegyenesített kaszákkal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.