Hirdetés

Trump szorult helyzetbe hozta az Apple-t



|

Az elnök szerint elkerülheti a vámokat az Apple, ha a termékeit inkább Amerikában gyártja, és több amerikainak ad állást.

Hirdetés

Donald Trump nem is olyan régen jelentette ki, hogy kész több mint 200 milliárd dollárnyi értékű kínai árura védővámokat kivetni. Ez azonban nem csak azt jelenti, hogy a nevükben is kínai termékek kerülnek bele a szórásba: a listán rengeteg Apple termék is szerepel, így az Apple Watch, a HomePod, az AirPods és az Apple Pencil is, többek között, de ha nagyon szigorúan akarják értelmezni a szabályokat, akkor még az iPhone is beleesik a megvámolandó körbe, hiszen az Apple mobiljának legtöbb elemét is kínai gyárakban készítik.

Hirdetés

Az Apple-nek értelemszerűen nem tetszik ez az ötlet, és nem nehéz kitalálni, hogy a végeredmény azzal lenne egyenlő, hogy Amerikában felemelik a különböző Apple termékek vételárait. Ez ráadásul eléggé csúnyán egybeesne azzal, hogy a híresztelések szerint a két nap múlva bemutatandó új iPhone-ok az eddigieknél is húzósabb árszinten nyitnának, szóval ha ehhez még hozzájön az extra vám, az már tényleg átlépheti egy csomó eddigi vásárló ingerküszöbét. Az Apple emiatt enyhítést kért a kormányzattól. 

Donald Trump a Twitteren üzent: azt javasolja az Apple-nek, hogy amennyiben szeretné elkerülni a termékei vám alá vonását, akkor inkább gyártsa azokat Amerikában. Trump szerint ebben az esetben nulla lenne az adó, sőt, még bizonyos kedvezményekről is lehetne beszélni. 

Az elnök már számos alkalommal találkozott Tim Cookkal, az Apple ügyvezetőjével. Trump tavaly júliusban azt mondta, hogy Cook megígérte neki: három új gyárat is építenek Amerikában. Az elnök azt akarta, hogy legalább az egyik legyen a világ legnagyobb gyára. 

Az Apple a mai napig nem árult el semmit az új amerikai gyárakról, és azok építésébe sem kezdett bele, hiszen eddig kiválóan működött az a stratégia, hogy a termékeket Amerikában tervezik (tehát lehet büszkén mondogatni, hogy ezek bizony ízig-vérig amerikai termékek), de a gyártást kínai gyáraknak adják ki, természetesen a költségcsökkentés jegyében. Eddig teljesen egyértelműnek látszott, hogy ha Amerikába helyeznék át a gyártást, akkor az jelentős költségnövekedéssel járna. Mondjuk ki, egy átlagos amerikai gyári munkás sokszorosát keresi egy kínainak, nem is beszélve a különféle juttatásokról és egyéb költségekről. Ha viszont a kínai gyártású termékekre rákerül a Trump-féle vám, eltűnhet az olcsó munkaerőn megfogott pénz - innen már az döntheti el a kérdést, hogy mekkora vámot tervez az amerikai kormány és mik azok a belengetett kedvezmények, amit az amerikai gyárak esetén kaphatna az Apple. Egy biztos: rövid távon semmiképp sem az lesz a mostani huzavona eredménye, hogy olcsóbbak lesznek az iPhone-ok és egyéb almás termékek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.