Hirdetés

Tudtad, hogy művészi szintű festő-program lehet... az Excel?



|

Igen, a Microsoft táblázatkezelőjében is elérhetők olyan funkciók, amelyekkel lenyűgöző festményeket lehet készíteni.

Hirdetés

Amikor valakinek a Microsoft Excel jut eszébe, valószínűleg számokra, grafikonokra, diagramokra, függvényekre és hasonló unalmas dolgokra gondol először, nem pedig színes, részletes festményekre, pedig a szoftverben jóval bonyolultabb grafikai lehetőségek rejlenek annál, mint amit sejtenénk.

Hirdetés

Erre a legjobb példa egy japán nyugdíjas, Tatszuo Horiucsi, aki azután fedezte fel az Excel meglepő képességeit, hogy az aktív munkával töltött időszaka után valamilyen művészi elfoglaltságot keresett magának. A festést választotta, de gyorsan rájött, hogy ennek fizikai megvalósításához rengeteg kelléket kellene vásárolnia, de ahhoz sem volt kedve, hogy különféle célszoftverek között válogasson.

Rájött azonban, hogy a munkahelyén gyakran használt Excelben rendelkezésre áll egy vektorgrafikus rendszer, amit ugyan alapvetően alapszintű feladatokra találtak ki, például grafikonok személyre szabására, egyes elemek kiemelésére, viszont ezt akár jóval részletesebben és kifinomultabban is lehet használni. Persze ennek mesteri szintre fejlesztése nem egyszerű, nekem például 10 perc alatt az alábbi szépséget sikerült megalkotnom:

Horiucsi viszont éveken át gyakorolt: az első három év alatt a különféle egyedi ábrák elkészítését sajátította el, majd a következő három évben azt kísérletezte ki, hogyan tud sok, nagyon apró elemből egyetlen nagy képet összerakni, valahogy így:

Ez már az idős japán művész egyik félkész "festménye", ahol látható, hány apró alkotóelemből épül fel egy-egy képe. A végeredményről pedig sok esetben egyáltalán nem lehet megmondani, hogy egy olyan szoftverrel készült, amelyet irodisták és tanulók használnak nap mint nap számokkal való zsonglőrködésre:

A hobbiból idővel szenvedély lett, Horiucsi azóta már több díjat is nyert, valamint műveiből kiállításokat rendeznek Japánban. További képeiből weboldalán lehet megnézni egy válogatást, ami azért is halálosan aranyos, mert az alapvetően japán nyelvű szövegben itt-ott teljesen fésületlen angol fordításokkal lehet találkozni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.