Hirdetés

Túl szigorú a mesterséges intelligencia, emberi moderátorok kellenek a YouTube-nak



|

A YouTube az utóbbi időben a mesterséges intelligenciára épített, az viszont sokkal több videót törölt, és elég sokat hibázott is.

Hirdetés

A YouTube az elmúlt hónapokban nem igazán tartott igényt az emberi moderátorokra a tartalmi szűréseket illetően, főképp a világjárvány okozta nehézségek és veszélyek miatt. Ez idő alatt a mesterséges intelligenciára és a gépi algoritmusokra épített a vállalat, hogy kiszűrje a nem kívánatos kontentet.

Mostanra azonban kiderült, hogy a mesterséges intelligencia nem elég jó, ezért visszahozzák az emberi moderátorokat, akik felügyelik a folyamatokat, és pontosabb rálátással bírnak az egyes esetekre, témákra. 

Hirdetés

A YouTube-on a mesterséges intelligencia meglehetősen igyekezett aktív lenni, április és június között 11 millió videót távolított el. Ezek közül sokat tévedésből, 320 ezer fellebbezésnél a videók felét vissza is állították. A YouTube vezetősége azonban biztosra akart menni a felhasználók védelme érdekében. 

A YouTube részéről kényes dolog volt beismerni, hogy nem lehet csak a mesterséges intelligenciára hagyatkozni, hiszen manapság minden platformon egyre több a kéretlen és káros tartalom, a gyűlöletbeszéd és az álhír. A YouTube különösen nehéz helyzetben van, és összességében nem alapozhat csupán a felhasználói jelentésekre, moderátorokra és algoritmusokra.

Vagyis hiába nem elég hatékony az MI, az internetes óriások nem adják fel a gépi tanulási algoritmusok használatát, már csak azért sem, mert a 11 millió törölt YouTube-videónak több mint 50 százalékát az első megtekintés előtt sikerült törölni, 80 százalékot pedig 10 megtekintés alatt.

A gépi megoldás tehát szükséges, csak épp kellenek az emberek, akik felügyelik annak működését, és azokat a helyzeteket, utalásokat és összetett témákat is megértik, amiket az algoritmusok nem. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.