Hirdetés

A Twitter nemsokára megjelölheti az álhíreket



|

Gyíkemberek? Chemtrail? Árnyékkormány? A jövőben is bárki tweetelhet ilyesmiről, de lesz mellette egy jól látható jelzés, hogy mindenki tudja, mire számíthat.

Hirdetés

Egyre többen és egyre többféleképpen igyekeznek küzdeni az álhírek és hamis információk ellen. Főleg a közösségi szolgáltatásokat érinti mindez, mert azt viszonylag felesleges lenne várni, hogy internet-szinten, például a szolgáltatók vagy hírközlő szervezetek kezdenék irtani a nemhiszedelmittitkolnakelőled.hu jellegű csodákat. Az viszont már más kérdés, hogy a közösségi oldalakon mennyire osztható az ilyen helyekről szedett fals tartalom. Van, aki törléssel, vagy szűréssel próbálkozik, a Twitter pedig a jelek szerint a figyelmeztetés erején gondolkodik.

Hirdetés

A csiripelős szolgáltatás üzemeltetői a hírek szerint azt tervezik, hogy a kifogásolható, nem hiteles, vagy bizonyítottan álhíreket terjesztő megosztások mellett jól látható színű jelvények lesznek. Ezeket első körben az ismert emberek, hivatalos oldalak, tehát "twitteres közszereplők" esetében alkalmaznák, hiszen az ő tevékenységüket olvassák és osztják tovább a legtöbben.

Az NBC híradójában konkrét példát is mutattak a dologra, amely állítólag egy belső tesztverzióból készített felvétel: itt az amerikai elnökjelöltről, Bernie Sandersről írt valaki egy bizonyítottan hamis hírt, amely mellett virító színű jelvény szerepelt, amely a közösségi oldal tervezett besorolásában a "súlyosan félrevezető" kategóriát kapta. Ugyancsak ilyen demókat mutogattak a koronavírushoz kapcsolódó álhírek mellett is.

A jelenlegi tesztüzemben vörös és narancssárga jelzéseket használnak a nagyon erősen, illetve "valamelyest" félrevezető megosztásokra. Az viszont még kérdéses, mikor lesz ebből mindenki által látható változat, a Twitter szóvivői egyelőre csak annyit erősítettek meg, hogy kísérleteznek a dologgal, de arra sem adtak egyértelmű választ, hogy a jelenlegi tapasztalatok alapján egyáltalán bevezetik-e ezt a módszert.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.