Hirdetés

Úgy kerülik az emberek a Windows 11-et, mintha büdös lenne



|

Ólomléptekkel masíroz a Microsoft legújabb operációs rendszere.

Hirdetés

A Microsoft egykor azt ígérte, hogy a Windows 10 lesz az utolsó számozott asztali operációs rendszere, tavaly ősszel mégis megkaptuk a Windows 11-et, amely a motorháztető alatt ugyan rengeteg dologban hasonlít az elődjére, ám összességében nagy változásokat hozott az átszabott kezelőfelülettől az új rendszeralkalmazásokon át az androidos appok támogatásáig.

Az új operációs rendszer október 5-én ünnepelte az első születésnapját, az előző hónapra vonatkozó statisztikák alapján viszont továbbra is nagyon kevesen használják.

Hirdetés

A Statcounter adatai szerint az összes Windows-variánst tekintve a Windows 11 részesedése mindössze 15,44%-on áll, egész közel a 9,61%-nyi felhasználó által gyűrt Windows 7-hez, amelynek mellesleg már évek óta megszűnt a támogatása. Ehhez képest a 2025 októberéig életben tartott Windows 10 továbbra is erős, 72,29%-os részesedéssel.

Ami pedig úgy általában a Windowst illeti, az asztali rendszereket tekintve 75,93%-os részesedéssel továbbra is ez a világ legnépszerűbb platformja, mögötte a 15,74%-on álló macOS-szel és a 2,6%-on álló Linuxsszal. Más viszont a helyzet, ha minden, operációs rendszerrel működő eszközt vizsgálunk, ebben az esetben ugyanis nem meglepő módon a 42,37%-on álló Android vezet, míg a Windowsra 30,11%, az iOS-re pedig 17,6%-nyi felhasználó jut.

A Windows 11 ugyanakkor valamivel jobban szerepel, ha a Steam játékáruház aktuális statisztikáit nézzük: az októberi adatok alapján a gamerek 23,37%-a gyűri a Microsoft legújabb platformját, míg a Windows 10 már 70% alá csúszott, 68,91%-részesedéssel.

Az új Windows lassú terjedésében több tényező is szerepet játszik, kezdve a cserével kiváró cégekkel, amelyek többsége még a koronavírus-járvány alatt letudta a hardveres vásárlásait, most pedig a nehézkes gazdasági körülmények miatt fogják vissza a hasonló beruházásokat. A legfontosabb akadályozó tényezőt, a szigorú hardveres követelményeket viszont maguk a redmondiak támasztották a TPM 2.0-s biztonsági chip és a legalább 8. generációs Intel (vagy azoknak megfelelő AMD) processzorok előírásával.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.