Hirdetés

Úgy trenírozza a nézőket a YouTube, mint Pavlov a kutyáit



|

Jellegzetes hangeffektet kapott a platform, hasonlót, mint amilyet a Netflix műsorainak indulásakor is hallhatunk.

Hirdetés

Ha egy ideje már előfizetsz a Netflixre, valószínűleg teljesen hozzászoktál ahhoz, hogy amikor elindul az alkalmazás, újra és újra felcsendül a már jól ismert tu-dummm hangeffekt, sőt mi több, szinte már várod, hogy megszólaljon, és ha nem így történne, egyenesen hiányolnád. Most a YouTube is megkapta a saját hanghatását, ami hasonlóan a streaming szolgáltatóéhoz, éppen olyan, ami pillanatok alatt válik majd a mindennapjaink részéve, és közben ügyesen be is programozza az agyunkat a videónézésre.

Néhányan már meg is tapasztalhatták, hogy mivel készült a YouTube a felhasználóknak, nagy volt azonban a meglepetés, hiszen nem szóltak előre a változtatásról.

Hirdetés

Nemrég a videómegosztó művészeti csapatának egyik tagja, Andrew Lebov tett közzé egy blogbejegyzést, amiben azt írja, a hang elkészítéséhez négy dologra volt szükség:

A hangnak kifejezőnek, emberinek, kapcsolódónak és történetvezéreltnek kell lennie.

Talán nem tűnik elsőre fontosnak, márkaépítés szempontjából azonban nagyon is hasznos, ha van egy jellegzetes csengése a platformnak. Ha minden alkalommal ugyanazt a hangot halljuk, mielőtt egy ismétlődő feladatot végzünk, például videókat nézünk a YouTube-on, az agyunkat szépen lassan beprogramozzuk erre. Ha például a Netflixen nem hallanánk indításkor az a bizonyos effektet, nem biztos, hogy tudnánk, mi a gond, az agyunk viszont érzékelné, hogy valami nincs rendben.

Ezt a folyamatot először Ivan Petrovich Pavlov, orosz fiziológus írta le, aki véletlenül jött rá a folyamatra, miközben a kutyák emésztőrendszerét akarta vizsgálni. Ezúttal azonban nem kutyák az alanyok, hanem mi, és nem csengőszóra történik reakció, hanem majd erre fog hamarosan:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.