Hirdetés

Úgy tűnik, hogy sikerült hatékony gyógyszert találni a koronavírus ellen



|

Az oltások után egy újabb komoly fegyverre tehet szert az emberiség.

Hirdetés

A 2019 végén kirobbant Covid19-járvány elleni harc nagyrészt az emberek érintkezését korlátozó intézkedésekre és a megelőző vakcinák kifejlesztésére összpontosult, ám ezzel párhuzamosan a betegséget elkapók gyógyszeres kezelése is vizsgálatok tárgyát képezi.

A Merck & Co. amerikai gyógyszergyártó cég nemrég a Miami székhelyű Ridgeback Pharmauticsszel közösen arról adott hírt, hogy végre sikerült egy hatékony pirulát alkotniuk a vírus ellen.

Hirdetés

A többek közt hazánkban is kipróbált Molnupiravir az eredmények szerint az esetek 50 százalékában képes megakadályozni a koronavírus által okozott megbetegedést. Az eredetileg az atlantai Emory Egyetem kutatói által kifejlesztett, majd tovább tökéletesített gyógyszert 385 embernek adták be, legfeljebb öt nappal a koronavírus-fertőzés igazolását követően.

A kísérlet arra jutott, hogy a résztvevők mindössze 7,3 százalékánál alakultak ki olyan súlyos szövődmények, melyek már kórházi kezelést igényeltek, míg a hatóanyag nélküli placebóval kezelt 377 alanynál 14 százalék volt ez az arány, akik közül nyolcan el is hunytak. A Molnupiravir tesztelői kivétel nélkül a különösen veszélyeztetett csoportokból (pl. 60 év felettiek, szívbetegek, túlsúlyosak) kerültek ki.

Az eredeti tervek szerint további 750 alanyt is bevontak volna a kísérletbe, ám a biztató eredmények láttán a független ellenőrző bizottság úgy döntött, hogy a szer birtokában nem lenne etikus bárkinek is placebót adni.

A folytatás most az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) engedélyén múlik, az Egyesült Államok kormánya pedig már el is különített 1,2 milliárd dollárt, mellyel 1,7 millió dózist vásárolhatna a napi 2X4-es adagolással tesztelt pirulákból.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.