Hirdetés

Ugyanazt a 25 viccet ismételgeti a ChatGPT



|

Az OpenAI mesterséges intelligenciájának még tanulnia kell ezt a humor nevű dolgot.

Hirdetés

A mesterséges intelligenciát alkalmazó ChatGPT csevegőrobot képességeiről már rengeteget lehetett hallani, nem feltétlenül pozitív kontextusban. Hiába tud ugyanis pillanatok alatt egész könyveket létrehozni, hiába van, ahol már tanárként is alkalmazzák, ha közben össze-vissza hazudozik, sőt, akár nem létező jogi eseteket is kitalál.

Bár a chatbot egyre jobban fejlődik, akadnak még olyan területek, ahol ugyancsak gyerekcipőben járnak a képességei. Ilyen például a humor is, amelyhez kreativitásra és absztrakciós képességre is szükség van, ezek pedig még távolról sem erősségei a ChatGPT-nek.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia egyelőre meglehetősen gyengén teljesít, ha viccekről van szó. Két német kutató, Sophie Jentzsch és Kristian Kersting publikált nemrég egy kutatási anyagot, amelyben az OpenAI csevegőrobotjának humorral kapcsolatos képességeit vették górcső alá.

A kutatók a ChatGPT 3.5-ös verzióját tesztelték, a vizsgálat során pedig arra kérték a chatbotot, hogy meséljen nekik vicceket. Hamar kiderült, hogy ezen a téren egyelőre még meglehetősen korlátozottak a képességei.

A ChatGPT-től ugyanis 1008 alkalommal kérték, hogy mondjon el egy viccet, ennek a mennyiségnek 90 százalékában azonban ugyanazt a 25 viccet variálta, amiből a kutatók arra következtetnek, hogy ezeket még a mesterséges intelligencia nyelvi modelljének betanítása során tanulhatta meg és nem saját magától találta ki a tréfákat.

A válaszok minden esetben megfeleltek a nyelvtani szabályoknak, és szinte minden válasz egy-egy viccet tartalmazott. Egyedül akkor kaptunk több viccet, amikor megkérdeztük a rendszertől, hogy ismer-e jó vicceket

- írta a két szakember a kutat6ási anyagban.

Korábban más felhasználók is beszámoltak róla, hogy gyakran ugyanazt a viccet kapják a ChatGPT-től. Jentzsch és Kersting viszont arra is rájöttek, hogy a szóban forgó, lefordíthatatlan szójátékon alapuló vicc a második leggyakoribb volt a csevegőrobot repertoárjában. 

A ChatGPT egyébként időnként előállt egy-egy újdonsággal, ezek azonban gyakran a korábbi viccek keveredései voltak, és mint ilyen, általában nem bizonyultak értelmes szövegnek, viccesnek semmiképpen.

Érdekesebb volt, amikor a kutatók megkérték a csevegőrobotot, hogy magyarázza el a viccek lényegét. Bár az olyan fogalmakkal tisztában volt, mint a szójáték és a kettős jelentés, az általa ismert nyelvi mintákon kívül eső vicceket nem értette és nem is tudta elmagyarázni, hogy mitől viccesek. Ami mókásabb, hogy az ilyen esetekben a ChatGPT kitalált valami tudományosan hangzó humbugot, ami magyarázhatja az adott vicceket. Az olyan vicceket sokkal jobban értette - vagy inkább értelmezte - amelyek megfelelnek az általa generált tréfák sémájának.

A fentiek ellenére a két kutató úgy látja, hogy a ChatGPT kezdetleges viccei fontos betekintést engednek a nagy nyelvi modellek és a humor működésének kapcsolatába. Vizsgálódásaikat a GPT-4-es modellel folytatják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.