Hirdetés

Új fokozatba kapcsolt a Cortana haláltusája



|

Az MI kegyetlenül leszámol a Microsoft okosasszisztensével.

Hirdetés

Már közel 12 éve annak, hogy az iPhone 4S bemutatóján az Apple leleplezte a hangalapú Siri-okosasszisztenst, amelyre előbb a Google reagált az akkor még Google Now-nak hívott Google Assistant elindításával, majd 2014-ben a Microsoft is színre lépett a Cortanával.

A redmondiak fényes jövőt szántak a segédnek, a Windows Phone-tól az asztali operációs rendszeren át az Xboxig mindenhová beépítve azt, ám még ez sem volt elég a sikerhez. Cortana hanyatlását már a mobilos appok 2021-es törlése is jelezte, a Microsoft pedig mostanság az MI-alapú Bing Chatre és az abból kinőtt Copilotra helyezi a hangsúlyt, végképp borítékolhatóvá téve asszisztens kivezetését.

Hirdetés

Ezt igazolva a vállalat júniusban közölte, hogy "2023 végétől" már a Windowson sem fogja önálló alkalmazásként támogatni a Cortanát, melynek létezéséből így csak az Outlook és a Teams szoftverekben marad némi hírmondó, integrált funkcióként. Ebből arra következtethettünk, hogy a segédnek legalább még maradt pár hónapja, ám a jelek szerint a Microsoft előrébb hozta a temetést.

Az Ars Technica ugyanis most arról ír, hogy felhasználói beszámolók alapján a redmondiak a legutóbbi frissítéssel működésképtelenné tették az alkalmazást, vagyis a cég mégsem várta meg az év végét a Cortana-mentesítéssel. A cikk szerzőjénél ugyan még működik a dedikált windowsos app, de ha egyeseknél már nem támogatott, az az asszisztens haláltusájának kezdetét jelenti.

A Microsoft szerint ugyanakkor nincs ok a búslakodásra, a Bing Chat és a Copilot ugyanis jóval sokoldalúbb funkciókat kínálnak, mint amire a Cortana valaha is képes volt. A kérdés, hogy vajon a mostani MI-láz tartósabbnak bizonyul-e, avagy ugyanolyan nagyreményű, de látványosan kipukkadó lufiként végzi, mint a Halo sorozatból átmentett hangalapú segéd.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.