Hirdetés

Új megoldással védheti a digitális igazolványokat az iOS 15



|

Egy plusz védelmi vonal beiktatásával gondoskodhat az okmányok biztonságáról az Apple.

Hirdetés

Az Apple júniusban tartott fejlesztői konferenciájának (WWDC) egyik nagy bejelentése volt, hogy a bankkártyákat kezelő Wallet alkalmazás az iOS 15-ben már támogatni fogja az Egyesült Államokban kiadott digitális igazolványokat is.

A kényelmi megoldást sokan üdvözölték, de felvetődtek az ilyenkor elkerülhetetlen adatvédelmi aggályok is, melyeket a jelek szerint egy új ellenőrzési mechanizmus bevezetésével szerelnének le a cupertinóiak.

Hirdetés

A 9to5Mac ugyanis olyan kódsorokra és animációs fájlokra bukkant az iOS 15 legújabb bétájában, melyek arra utalnak, hogy a felhasználók csak egy eddig nem alkalmazott arcazonosítási ellenőrzést követően adhatják majd hozzá igazolványaikat a Wallethez.  

Ennek során a rendszer szelfik alapján veti össze az arcokat a digitális igazolványokon szereplő képpel, így akadályozva, hogy illetéktelenek visszaéljenek mások személyazonosságával. A fényképes adatok védelmét pedig azzal erősítené az Apple, hogy a feldolgozást csakis a készülék végezheti, így az érzékeny információk (elméletileg) sosem hagynák el a telefonunkat.

A 9to5Mac szerint az ellenőrzés hasonló a telefont zároló Face ID beüzemeléséhez, ahol a fejünk forgatásával trenírozzuk a 3D-s érzékelőket az arcunk felismerésére. Lényegi különbség viszont, hogy a rendszer itt különböző pozíciókban (pl. szemből, oldalról) és arckifejezésekkel (pl. felhúzott szemöldökkel, nyitott szájjal) lőtt fotókat kér tőlünk. A portál ennek illusztrálására meg is osztott egy kinyert animációt.

Magyar szemmel persze mindez még kevésbé fontos, hiszen a digitális igazolványok egyelőre az Egyesült Államokban is csupán néhány államban érthetők el. Ugyanakkor ami késik, nem feltétlenül múlik, hiszen az utóbbi években több, kezdetben igencsak távolinak funkció érkezett meg hozzánk is, elég csak a mobilos fizetésre gondolni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.