Hirdetés

Új módszerrel bizonyítaná a Google, hogy nem is zabálja a memóriát a Chrome



|

Egy hasznos új funkcióról árulkodik a Chromium böngészőmotor kódja.

Hirdetés

14 évvel a megjelenése után abszolút megdönthetetlennek tűnik a Google Chrome böngészőpiaci dominanciája, ugyanakkor az a sztereotípia is makacsan tartja magát, hogy a szoftver több memóriát fogyaszt, mint a konkurensei.

Holott a Google az évek során már sokat javított a helyzeten, legutóbb a RAM-használatot visszaszorító Memory Saver funkcióval bővítve a reperoárt. Most pedig a jelek szerint azon dolgoznak a vállalatnál, hogy jobban szem előtt legyen a böngésző tényleges fogyasztása.

Hirdetés

A Leopeva64 nevű twitterező ugyanis nemrég egy bejegyzésre hívta fel a figyelmet a Chromium böngészőmotornak szentelt Gerrit adatbázisban, amely alapján a Chrome idővel ki fogja írni, hogy melyik lap mennyi memóriát köt le. Ehhez csak az adott fül fölé kell navigálnunk az egérkurzort, a felugró kártyán pedig ott virít majd a konkrét érték. Leopeva64 volt olyan kedves, és egy illusztrációt is összeütött a megoldásról:

A funkció fejlesztése még a korai szakaszban jár, így sok időbe telhet, mire felbukkan a Chrome tesztcsatornáin, akit viszont addig is érdekelne a tabek fogyasztása, valójában már most is könnyedén informálódhat a témáról. Ehhez csak le kell nyomni a Shift és az Esc billentyűket, és megnyílik a böngésző Feladatkezelője, amely kilobyte-ban megadott értékeket közöl az éppen futó folyamatok memóriaigényéről.

A Google új fejlesztése mindenesetre arra utalhat, hogy a vállalat szeretné, ha kikopna a köztudatból a memóriagyilkos Chrome sztereotípiája, amiben segíthet, ha egy kicsit jobban szem elé kerül a böngésző tényleges fogyasztása.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.