Hirdetés

Új módszerrel gyűjtenének adatokat csalók a magyar felhasználóktól



|

A magyar kibervédelmi intézet riasztást adott ki az újfajta adathalász technikára vonatkozóan.

Hirdetés

Érdemes a szokásosnál is jobban odafigyelni a személyes adatainkra, ugyanis felütötte a fejét egy új adathalász-módszer, amivel a csalók megpróbálnak hozzáférni a magyarok adataihoz. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet, vagyis az NBSZ NKI az utóbbi napokban több ilyen hamis ügyintézői megkeresését tapasztalt, emiatt riasztást adott ki a csalással kapcsolatban.

Hirdetés

A csalók telefonhívás során bankok vagy közműszolgáltatók ügyintézőinek adják ki magukat, és pénzügyi tranzakciós hibára, vagy csomagküldés közben fellépett problémára hivatkozva igyekeznek megszerezni az emberek személyes adatait. 

A telefonszámok nagyon hasonlítanak a valódi szolgáltatók elérhetőségére, tehát roppant fontos, odafigyelni már erre is. Az OTP Bank hivatalos telefonszáma például +36-1-366-6666. Ehhez hasonlóan a +36-1-336-6666 és a +36-1-636-6666 számról is próbálkoznak a csalók.

Az NBSZ NKI a hivatalos közleményben megerősítette, hogy sem pénzintézetek, sem közüzemi szolgáltatók nem kérnek be felhasználóiktól személyes adatokat. Ez csak akkor fordulhat elő, ha egy ügyfél telefonos úton ügyintézést kezdeményez, a szolgáltató pedig az azonosítás érdekében rákérdezhet bizonyos adatokra.

Fontos tehát, hogy a gyanús telefonos megkeresések esetén senki ne adja meg a személyes adatait, rögtön szakítsa meg a beszélgetést, illetve jelezze a hivatkozott intézet számára, hogy annak nevében próbálták őt elérni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.