Hirdetés

Új processzorokkal menti a bolygót a Framework moduláris laptopja



|

Aki szeretné, egy egyszerű CPU-cserével teheti gyorsabbá a korábban megvásárolt notebookját.

Hirdetés

A házilagos javítás jogáért küzdő Right to Repair mozgalom és az elektronikai hulladék okozta károk miatt aggódó környezetvédők évek óta kéz a kézben lobbiznak a könnyen szerelhető, tovább életben tartható eszközökért, ám egyelőre inkább csak az okostelefonok terén látszik némi előrelépés a témában.

Az egyik üdítő kivétel a Framework nevű startup, amely 2021-ben lépett színre egy moduláris laptoppal. A vásárlóknak tett ígéret úgy szólt, hogy az egyszerűen cserélgethető alkatrészek révén bárki aktualizálhatja majd a gép hardverét, a gyártó pedig tartja is a szavát.

Hirdetés

A 13 hüvelykes Framework Laptop 13 DIY Edition ugyanis mostantól az Intel 13. generációs processzoraival és az AMD Ryzen 7040-szériás erőforrásával is rendelhető. Az AMD-s konfiguráció teljesen új opció, az Intelt illetően viszont a 11. és a 12. generációs chipek is a repertoár részét képezik.

A gyártó szerint a 13. generációs Intel processzor nemcsak a teljesítményt, de az energiafogyasztást is javítja, a Zen 4 és RDNA 3 architektúrákra épülő Ryzen 7040 chip révén pedig a visszafogottabb gépigényű játékokkal is képes megbirkózni a notebook. Mindkét konfiguráció 849 dolláros, vagyis kb. 300 ezer forintos árról indul, de ez csak az alapár, amihez még a memória, a tárhely és egyéb összetevők költségeivel is számolni kell.

A Framework Laptop 13 DIY Edition legújabb változatait pillanatnyilag csak előrendelni lehet, az inteles variánsok esetében május-júniusi szállítással, míg az AMD Ryzennel szerelt laptopok csak valamikor július és szeptember között jutnak el a vásárlókhoz. Aki szeretné, természetesen külön is megvásárolhatja a processzorokat.

A Framework megoldásának jelenleg nem igazán van alternatívája, a hagyományos laptopgyártók ugyanis még a javítás megkönnyítésében sem jeleskednek. A modularitás témájában eddig a Dell jutott a legtovább, de még az általuk bemutatott Concept Luna fejlesztése is csak a prototípus-fázisban jár.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.