Hirdetés

Új rekord született internetsebességben, majdnem sikerült megduplázni a korábbi csúcsot



|

Egészen elképesztő sebességet sikerült elérniük a kutatóknak Japánban.

Hirdetés

Világszerte sokat javult az internet minősége az utóbbi két évtizedben, ami valószínűleg óriási mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a technológia rengeteg ember mindennapjának részévé váljon. Amíg régen sokan kénytelenek voltak beérni a betárcsázós megoldással, addig mára már a gigabites internet sem számít ritkaságnak, de a megfelelő körülmények között olyan sebességet is el lehet érni, ami az átlag felhasználónak talán már egy cseppet sok volna.

Hirdetés

Ezt megelőzően brit és japán tudósoknak sikerült új világrekordot felállítaniuk 2020-ban az internetgyorsaság terén, egészen pontosan 178 terabit per szekundumos sebességgel. Ám ez a korábbi rekord szinte eltörpül a Japánban található National Institute of Information and Communiations Technology, vagyis a NICT kutatói által elért eredményhez képest. Ők ugyanis képesek voltak elérni a 319 terabit per szekundumos gyorsaságot, ami bizony majdnem duplája a korábbi csúcsnak.

A kutatók optikai szálakat használtak, és lézerekkel operáló, roppant komplex műveletekkel sikerült elérniük ezt az egészen elképesztő eredményt, ráadásul több mint 3000 kilométeren keresztül képesek is voltak megtartani a sebességet, teljesítménybeli csökkenés nélkül. A mérnökök szerint akár még a hagyományos optikai szálas infrastruktúrák is képesek lehetnek erre a teljesítményre, persze a szükséges módosítások után.

Habár arra még nem érdemes számítani, hogy a szolgáltatók hamarosan ilyen sebességű internetet zúdítanak otthonunkra, azért ez az eredmény egyértelműen nagy áttörésnek tekinthető.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.