Hirdetés

Új trükköt tanítottak egy robotkutyának, most még nehezebben tudnánk elmenekülni előle



|

Most már olyan helyekre is követni tud, amelyek eddig megközelíthetetlenek voltak számára.

Hirdetés

Abban talán mind megegyezhetünk, hogy az emberi test fantasztikus. Az evolúció során egészen parádés megoldásokkal sikerült alkalmazkodnia fajunknak a legkülönfélébb kihívásokhoz, vannak azonban dolgok, amik egyértelműen nem játszottak nagy szerepet a fennmaradásunk elősegítésében. Ilyen például az egyensúlyozás, amiben egyesek jók, mások kevésbé, egy viszont biztos: az embereknél sokkal jobban is lehet csinálni.

Hirdetés

Az embernél a kutyák testfelépítése sok szempontból hatékonyabb, azonban nekik is nehézséget tud okozni egy keskenyebb felület, pláne ha egy robotkutyáról beszélünk, amit amúgy sem erre a feladatra lett terveztek és programoztak. A Carnegie Mellon Egyetem robotika intézetében azonban pont egy ilyen kihívásra vártak, így nekiálltak megtanítani egy négylábú gépezetet egyensúlyozni. Az egyik professzor, aki a projekten dolgozott, így nyilatkozott:

"Ez hatalmas kísérlet volt. Szerintem korábban még senki nem készített gerendán egyensúlyozó robotkutyát."

Ugyan négy lábbal könnyebb dolgozni, mint kettővel, a robot nem túl hajlékony, és még ellensúly sem nagyon volt rajta, amivel rásegíthetett volna az egyensúlyozásra. A mérnökök ezt egy hátizsákkal oldották meg, ami egy reakciókereket (RWA) rejt, ez segíti például a műholdak manőverezését is. Egy méretes lendkereket és egy motort kell elképzelni, amelyek együttes munkával biztosítottak ellensúlyt a robotnak.

Az alábbi videóban jól megfigyelhető, ahogy a lendkerék egyik pillanatról a másikra irányt vált, hogy rásegítsen a mozgásra:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.